Resto: La Belle Équipe

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
16/03/2013
La Belle Équipe, een nieuw adres aan het eind van de Antoine Dansaertstraat, heeft zich op een hedendaagse benadering van de pizza gestort.

Er is 'pizza' en er is 'pizza'. In haar oorspronkelijke vorm wordt deze Italiaanse specialiteit opgediend in een decor dat lijkt weggeplukt van een postkaart. Op het bord? Een vaak dikke deegbodem gespeend van elke notie van knapperigheid. De garnituur hult zich in industriële contouren, zoals de typische laagwaardige ham die een metaalachtige smaak in de mond achterlaat.

Gelukkig heeft een nieuwe generatie zich sinds enkele jaren voorgenomen het blazoen op te poetsen van deze bereiding die al adelbrieven uit de zestiende eeuw kan voorleggen - of toch in haar huidige vorm.

La Belle Équipe, een nieuw adres aan het eind van de Antoine Dansaertstraat, heeft zich op een hedendaagse benadering van de pizza gestort. Van bij het voorgerecht springt in het oog dat de plek de stempel draagt van Frédéric Nicolay, bedenker van onder meer Café Belga, Potemkine en Flamingo.

Dit keer gaat het niet om een hippe bar, maar om een eetgelegenheid - met een met oude transportpalletten vervaardigde beplating, originele verlichtingselementen waarvan de sokkels bestaan uit oude gasflesdoppen, een open haard... - waarvan de ziel zich niet meteen eeuwigdurend toont. Zo leent de lange gastentafel zich eerder voor het neerzetten van een glas dan van een bord.

Dat afhaal- of snackbarsfeertje berokkent de kwaliteit van de aangeboden pizza's gelukkig geen schade. Het deeg is zoals het ons lief is: verfijnd en licht krokant. Maar het is vooral de garnituur die het geheel opkrikt. De 'Sarde' (€12,50) bestaat uit rauwe ham uit Sardinië, raketsla, parmezaan, tomaten en mozzarella fior di latte die ver uitsteken boven de producten die elders worden aangeboden. En dat hoeft niet te verbazen, want patron Lionel Cataldo heeft een stel uitzonderlijke leveranciers bij elkaar gezocht. Net als de uitmuntende Siciliaanse passata van Azienda Mascarella die Pietro Vaiana importeert. Geheel in die lijn draagt de wijnselectie het label 'natuurwijnen' van Matthieu Vellut en Frédéric Verhulst.

adres: Antoine Dansaertstraat 202, Brussel, 02-502.11.02
open: 7/7 van 9 > 22.00 uur

02 502 11 02

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni