R1411 Jef
© Saskia Vanderstichele

Tegenwoordig is er heel wat te doen om de terugkeer van de discretie in de gastronomie. Op het moment dat heel wat chefs hun keuken in de steek laten voor de televisiestudio, moeten we de loftrompet steken over die dappere krijgers die niet van achter hun fornuis zijn weg te krijgen. Brussel beschikt met Jef over zo’n nieuwe plek die geen rekening houdt met het showgehalte.

De locatie die ze hebben uitgekozen, pleit alvast voor hun goede smaak: het restaurant ligt in het rustigere deel van de Hoogstraat, vlak bij Crosly Bowling. Wanneer je de smalle vitrine passeert en binnengaat, begrijp je meteen dat je hier geen bombastische sfeer hoeft te verwachten: de inrichting – oude tegels, houten tafels, snuisterijen, een zwart krijtbord, een muurschildering, een opgeruimde mezzanine… – getuigt van Scandinavisch minimalisme.

Om correct verslag uit te kunnen brengen over Jef, zijn we er twee keer naartoe gegaan. Onze eerste ervaring was zeker niet slecht, maar liet ons nog wat op onze honger zitten. Over de tweede daarentegen, een driegangenlunch, waren we ronduit enthousiast. De gebakken sint-jakobsvruchten (poêlée de St-Jacques de Dieppe) met boschampignons en kalfsjus (€21) verrasten ons door de kwaliteit van de ingrediënten en de bakwijze.

Het hoofdgerecht beviel ons vooral door de geest van gesublimeerde Brusselse thuiskeuken die erin rondwaarde: varkenswangen belle-maman, oude geuze, spruitjes, roze aardappelen en verse kruiden (€19). De zure accenten van de geuze werkten wonderwel met het goedkope varkensvlees.

Het dessert, een perfect gekaramelliseerde tarte tatin, pakte ons helemaal in.

Met in Haspengouw bij elkaar geraapte appels, heeft Jef het onderschrift “restaurant responsable” niet gestolen. En dan hebben we het niet eens gehad over de uitstekende kaart met biowijnen – Marie Lapierre, Landron-domeinen… –, een feest voor iedereen die zijn wijn graag buiten de begane paden gaat zoeken.

open: 11.30 > 14.00 & 18.30 > 22.00

gesloten: zondagavond en maandag

02 437 35 73

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni