R1427 Henri en Agnes
© Saskia Vanderstichele

Resto: Henri & Agnes

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
27/05/2014

Meestal zijn restaurants in hotels nogal zielloos en onderling inwisselbaar. Een opmerkelijke uitzondering op deze regel is Henri & Agnes, een karaktervol 'atelier de fabrication de bonnes choses' in het Chelton Hotel.

Zelfs midden in de week kun je hier het gedruis van de Europese buurt even volledig ontvluchten: zodra de deur achter je dichtvalt, overvalt je een heerlijk zondaggevoel waarbij je meewiegend op Aretha, Otis en Louis de krant kunt lezen.

De potten bestek staan al op tafel, heerlijk ongedwongen allemaal. Het concept is eenvoudig, maar de uitvoering is feilloos. Op het menu staan slechts drie zaken: soep(en), een dagschotel (die dag kip met gekonfijte citroen) en een bord (veelal biologische) groenten, met of zonder vers geitenkaasje (€12,50).

Klinkt misschien een beetje vaag, maar in tegenstelling tot heel wat lunchadresjes waar 'gezond' eigenlijk een eufemisme is voor 'flets' of 'veel te duur', wordt hier ontzettend veel aandacht besteed aan smaken en combinaties. In totaal krijg je wel een tiental verschillende dingen op je groentenbord, die stuk voor stuk zorgvuldig en doordacht gekruid zijn zodat elke hap wel een gerecht op zich lijkt.

Wij kregen een kleurrijk schilderij met onder meer een puree van artisjok, gestoofde wortelen, rapen, een coulis van paprika, zwarte rijst met een zalf van saffraan, pastinaak en een bolletje verse geitenkaas. Voor 3,5 euro extra kun je vooraf ook een warme of koude soep nemen – de 'coeur de boeuf'-tomatensoep met die typische rijke smaak van gegrilde groenten is ronduit de beste die we ooit proefden. Bij onze maaltijd dronken we een al even heerlijke huisgemaakte ijsthee van rabarber en vanille, gepresenteerd met bloemenblaadjes in een groot glas. We eindigden met een frisse aardbeiensoep met een toef pistachecrème, en gingen naar huis op een wolk. Happy food!

open: ma > vr van 11.30 > 18.00

brunch: eerste zondag van de maand, van 11 > 15.00

0471 22 28 02

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni