R1409 God save the cream
© Saskia Vanderstichele

Resto: God Save the Cream

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
14/01/2014

Voelt u er wel iets voor om af te raken van de vooroordelen waarmee de Britse keuken heeft af te rekenen? Dan bent u hier aan het goede adres. God Save the Cream bewijst met brio dat alles wat u ooit hebt geloofd – en bekokstoofd – over de Britse gastronomie verkeerd is.

Hoog tijd voor een reality check! De Britten zijn tuk op goed vlees, lekkere kaas en smakelijke patisserie. Door die vaststelling is Emmanuel Gaspart, in een vroeger leven nog programmator van het festival Écran Total, op het idee gekomen van een eetgelegenheid waar u zo snel mogelijk eens moet binnenlopen.

Deze tempel van de goede smaak ligt verstopt achter het Stefaniaplein. Van bij het binnenkomen vallen de rekken op die ruimte bieden aan een hele reeks producten, van bieren – BrewDog, Thornbridge, Kernel… – over sapjes, chips en crackers tot Maldon-zout. In de koeltoog vind je de uitstekende kazen van Neal’s Yard Dairy – onder meer een fantastische stilton – en, wat verderop, de compromisloze wijnen van Basin & Marot. Hier hebben ze duidelijk begrepen dat de sleutel van hun succes schuilt in perfecte basisproducten.

Bij ons bezoek konden we twee incontournabele gerechten van de kaart uitproberen. Allereerst de Ploughman’s lunch (€14,50), een onvergelijkelijk assortiment van Britse gerijpte kazen met pickles, chutney, crackers en ander zelfgemaakt brood. Lekker, maar je zou kunnen tegenwerpen dat een gerecht als dit, behalve dan de selectie van uitmuntende leveranciers, geen bijzonder culinair talent vereist.

Meteen ook de reden waarom we daarna voor de Homemade beef pie (€13,50) kozen. Die mengeling van rundvlees van hoge kwaliteit (Jack O’Shea), kruiden, gedroogde pruimen en India Pale Ale bleek verbluffend! Een gerecht dat de populaire gastronomie deed schitteren en ons nog lang zal heugen. Het volstond de ogen te sluiten om de regen te horen vallen en je in Engeland te wanen.

We sloten af met een zoete zegen: een zandtaartje met lemon curd waarvan de tegelijk smeuïge en krokante textuur een schot in de roos was. God save this place!

open: di > do: 11.30 > 15.00 + do & vr: 19 > 22.00 + za: 10.30 > 18.00

02 503 07 75

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni