R1417 Bistro du Canal

Resto: Bistro du Canal

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
11/03/2014

Met zijn bijzonder mooie luifel in glas en smeedijzer bezit Bistro du Canal over een echte smoel. De charme van de plek wordt nog versterkt door zijn ietwat melancholische ligging aan de waterkant.

Gezien het adres enkele maanden geleden werd overgenomen en we het gewoon zijn om de dingen hun tijd te gunnen, hebben we geduldig gewacht voor we op onze fiets sprongen om er een tweede keer langs te gaan.

Het kader is nagenoeg onveranderd gebleven: de toonbank is nog steeds van hout en smeedijzer en de sfeer is er nog altijd ontspannen. De lampen hangen van het plafond naar beneden, zoals dat dezer dagen hoort. In het bord daarentegen is de metamorfose compleet. Iets wat we toejuichen: in plaats van burgers en ander makkelijk te kauwen voer te serveren, is men hier de uitdaging aangegaan om een echte keuken uit te bouwen die tijd en generositeit vergt.

Als voorgerecht troffen de makreelfilets, gekonfijte bieten met tijm, bietencoulis en spinaziemousseline (€19,90) meteen doel. De vette vis kwam perfect tot zijn recht bij de bieten, waarvan de bereiding aardse tonen vermeed ten gunste van licht zure toetsen. De spinaziemousseline met een perfecte textuur voegde plantaardige smaken toe aan het geheel. Voor het hoofdgerecht waagden we ons aan de zuurkool met riesling en artisanaal gepekelde vleeswaren (€19,50). We moeten bekennen dat we er als weeskind van de ter ziele gegane Tiroler Stüberl – vroeger het beste adres in zijn soort in Brussel – met wat vooroordelen aan begonnen.

Maar de bereiding was de moeite waard, en het was zelfs een klein mirakel hoe goed de zuurkool was: het weken in de riesling tilde het geheel een niveau hoger. Deze onverwachte parel spoelden we door met een chardonnay van La Chablisienne (€34,50), waarvan de mineraliteit in perfecte harmonie was met het vet van de pekelwaren. Voor een nagerecht bedankten we voldaan, maar we keren ongetwijfeld terug voor de befaamde huisgemaakte cheesecake (€6,90).

open: ma > vr van 12 > 14.30 & 19 > 22.30, za van 19 > 22.30

02 511 03 60

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni