Restaurant: Resource

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
11/11/2006
Nog niet zo heel erg lang geleden opende Brussels eerste slow food-restaurant, ReSource, een etablissement van de bekende chef Christian Baby Yumbi en Sarah Alewaters. Het ligt vlak naast het Rouppeplein, en heeft een aangenaam, stijlvol interieur. En welke gelegenheid is beter om het te gaan ontdekken dan in de aanloop naar de Week van de Smaak (16 > 15.11)? We offerden ons met plezier op om er voor u het speciale Slow Food-menu te gaan uitproberen.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is slowfood niet zomaar het tegenovergestelde van fastfood, in de zin dat het zou gaan om tijdrovende bereidingen zoals bijvoorbeeld stoofpotten. Het principe draait veeleer rond het zoeken naar authentieke streekproducten, ambachtelijk bereide kazen, seizoensgebonden groenten en zo meer. Authenticiteit staat centraal in deze keuken, die dan ook ideaal is voor mensen die graag proeven en ontdekken. Wij rekenen onszelf ook tot deze groep en besloten dan ook om de drie- en viergangenmenu's (respectievelijk 38 en 45 euro) links te laten liggen en meteen te kiezen voor het Slow Food Menu (55 euro), een uitgebreid degustatiemenu naargelang het seizoen en het humeur van de chef. Neem gerust een stoel, want dit kan even duren.

Als teasertje kregen we een borrelglaasje met een soort soepje van rode biet, gevolgd door de opener van ons menu: een assortiment pureeblokjes van zoete aardappel, aardpeer, pompoen en verschillende exotische wortels - een van de specialiteiten van het huis. Vervolgens werden we vergast op een mooi rijtje gerookte en gebakken ganzenlever, ganzenleverpaté, gelei van rode porto en van sancerre, perensiroop en een ravioli met eekhoorntjesbrood en truffel. Hierna kwam een canneloni van rivierkreeft met een mals stukje kabeljauw en zwarte truffel. Volgende was een duo van sint-jakobsvruchten: eentje gebakken à la plancha, en eentje in zijn schelp gestoomd met verse groentjes. Het laatste visgerecht was een stuk tarbot met wat krab met dille en een raapje. Een lycheesorbet met druiven, moest vervolgens de maag wat resetten voor de wilde eend met een stukje peer en een gekonfijte kumquat (zure, op sinaasappel lijkende vrucht). Als nagerecht kregen we een assortiment hartige kaasjes, gevolgd door een zoet dessert met ijs van bosaardbeitjes, met een intrigerende combinatie van thee, kokos en geflambeerde banaan. Iets té intrigerend, als u het ons vraagt, maar dat mag geen afbreuk doen aan de prima kwaliteit van de rest van het menu.

We wilden ReSource eigenlijk de maximumscore te geven van vijf sterren, ware het niet van het geklungel met onze wijn. Toegegeven, we hadden met onze chardonnay van 29 euro een van de goedkoopste (!) flessen van de wijnkaart besteld, maar dat is geen reden om die stiefmoederlijk te behandelen. Onze fles bleef ongekoeld staan, zodat ons derde glas aan kamertemperatuur werd geserveerd, en wanneer we de sommelier hierop attent maakten, belandde onze fles weliswaar even in de diepvriezer, maar met die twee glazen Chardonnay aan kamertemperatuur zijn we toch mooi blijven zitten. Een kleinigheid in sommige restaurantjes, maar not done in een etablissement waar je meer dan 160 euro betaalt voor twee personen.

Maar laat dit voorval uw appetijt niet verpesten; ReSource is en blijft een aanrader voor lekkerbekken en fijnproevers en ons zult u er in ieder geval nog wel eens terugzien.

:: Zuidstraat 164, 1000 Brussel, 02-514 32 23, di-vr van 12 tot 14u30 en van 19 tot 22 u. Zaterdag enkel 's avonds (19-22) open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni