Restaurant: Fornostar

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
24/02/2010
De recentste nieuwkomer op de Vismarkt is waarschijnlijk zowat het enige restaurant op het hele plein waar de menukaart geen visgerechten aanbiedt. Het Italiaanse restaurant Fornostar heeft niet alleen een geweldige naam, maar is ook erg smaakvol ingericht.

Basistoon is gitzwart, van de luifel tot de ramen en de muren die met tapijt zijn bekleed. Dat oogt niet alleen erg gezellig, maar dempt de akoestiek ook wat. Toch blijft de zaak baden in een levendige brasseriestijl, met de lange rijen tafeltjes die elk afzonderlijk worden belicht door een opvallende zilverkleurige luchter.

De grote ramen vooraan kunnen op warme zomerdagen helemaal omhoogschuiven, zodat men er zogoed als buiten zit. Achterin wordt de keuken van de zaal afgescheiden door een muur van wijnflessen. Hier bevindt zich ook de ronde houtoven waarin de pizza's worden bereid. Forno... hebt u hem?

De 'Fornostaff', zoals ze zichzelf noemen, is erg vriendelijk en professioneel. Zelfs wie niet echt bedreven is in het Nederlands weet zich op elegante en ontwapenende manier te redden met een spontane mix van Frans, Nederlands en Italiaans.

De hele organisatie geeft duidelijk aan dat hier geen beginner aan het werk is. Patron Jacques Vanderbeck is dan ook gepokt en gemazeld in het vak, na meer dan een half dozijn restaurants op en nrond het Kasteleinsplein gerund te hebben.

Hij heeft alles verkocht en is hier om te blijven, vertrouwde hij ons toe. We hopen het want wij vinden Fornostar alvast een aanwinst voor de benedenstad.

Wat ons helemaal charmeerde, was dat we ondanks al die hipheid toch nog de klassieke grissinistokjes-in-plastic op onze tafel aantroffen. Tussen het knabbelen door nipten we aan een heerlijk glaasje Prosecco rosé (€5).

Als voorgerecht kozen we voor een gemengd bordje met "een beetje van alles" (€14), en kregen een mooie portie fijne Italiaanse charcuterie, tomaatjes in olijfolie en een stukje warme auberginegratin met mozzarella. We proefden met plezier van de vitello tonnato (€12).

Vervolgens kozen we voor een klassieker, een ossobuco (€18), terwijl ons gezelschap zich aan de pizza van het huis waagde - met verse mozzarella, rucola en parmaham (€16).

Voor alle duidelijkheid: dit is meteen ook de duurste pizza op de kaart. De overige pizza's krijg je voor 13 à 14 euro. We kregen twee mooie stukken vlees, rijkelijk overgoten met saus en lekkere, beetgare pasta.

Voor de pastaliefhebbers is er trouwens ook een heel mooi aanbod, met onder meer rotolini di melanzane met gerookte scamorza (€16). En als je daar je gading niet in vindt, zijn er de gnocchi met vier kazen (€14) en een risotto gamberi e zucchine (€15).

Ondanks onze volledige verzadiging na deze twee ruime porties kozen we toch nog voor een nagerecht. Om het een beetje licht te houden, namen we de panna cotta met aardbeiencoulis (€6,50), met voorsprong de lekkerste panna cotta die we ooit proefden. U kunt de hele menukaart online bekijken, met op de achtergrond het knisperende geluid van het ovenvuur. Maar voor die Prosecco zult u toch ter plaatse moeten gaan!

:: Fornostar, Brandhoutkaai 65, Brussel - 02-201.30.22 - info@fornostar.be
dinsdag > zondag van 12.00 > 14.30 uur en 19.00 > 23.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni