Repair Cafe Brussels Elzenhof

Repair Cafés in de prijzen

Kim Verthé
© Brussel Deze Week
09/04/2014

Buurtbewoners die elkaar treffen om elkaar te helpen bij het repareren van hun kapotte broodrooster, krakkemikkige stoel, haperende fiets of favoriete trui of broek. Dat is het concept van een Repair Café. De ‘cafés’ worden ondersteund door Netwerk Bewust Verbruiken vzw, die vorige week de Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014 kreeg.

Repair cafés blijken een schot in de roos. Na minder dan anderhalf jaar bestaan er zo’n zeventig Repair Cafés in Vlaanderen en acht in het Brussels Gewest, een aantal dat elke maand blijft stijgen.

“Repair Cafés werken heel erg bottom-up. Groepen en verenigingen kiezen zelf welk DIY-atelier ze willen opzetten. Zij zoeken vervolgens een lokaal en brengen gemiddeld zo’n vijftien vrijwilligers samen: van onthaal- en barmedewerkers, mensen die taarten bakken tot handige Harry’s. Het Netwerk Bewust Verbruiken geeft hen advies en bundelt de kalender voor het hele land,” zegt An Kokken van het Netwerk Bewust Verbruiken.

De jury – de Verenigde Verenigingen en de Vlaamse Gemeenschap – loofde de Repair Cafés omdat ze een antwoord bieden op de wegwerpsamenleving. “Zo willen mensen het vaakst hun elektrotoestellen samen repareren. In zo’n 70 procent van de gevallen geraken die ook hersteld tijdens een Repair Café. Niet altijd, want soms zijn niet alle onderdelen aanwezig,” aldus Kokken.

In Brussel werkt het Netwerk Bewust Verbruiken samen met de Brussels-Waalse vrijwilligerswerking Repair Together. “De prijs is dus ook voor hen.”

De vrijwilligerswerking haalde het van 174 kandidaten. Andere Brusselse genomineerden waren de toeristische jongerenwerking USE-IT en Gewoon Anders, een vereniging voor mensen met een handicap.

Repair cafés in je buurt te vinden op www.repaircafe.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni