Relletje over Walbanië leidt tot samenwerking Albanië

© brusselnieuws.be
19/09/2014

Woensdag keerden drie directeuren van Scholengemeenschap Brussel terug uit Albanië. Ze legden er "vruchtbare contacten" met enkele scholen en sloten een samenwerkingsakkoord. Een verrassende afloop na de controverse rond de term 'Walbanië' in een Nederlandstalig handboek.

De Scholengroep Brussel maakte gebruik van een aardrijkskundeboek waarin de term 'Walbanië' voorkomt. Met deze term, die een verwijzing is naar Albanië, doelen de auteurs van het boek op het armere gedeelte van Wallonië.

De term zorgde voor veel commotie onder ouders en kwam in de media.

De zaak ging niet ongemerkt voorbij, en ook de ambassadeur van Albanië raakte ervan op de hoogte. Ambassadeur Ilir Tepelena ging in gesprek met de directeur van de Scholengroep, Jacky Goris. Het boek werd uit de handel genomen, maar dat was niet het enige gevolg.

De communicatieverantwoordelijke van de Scholengroep legt uit: "De hele zaak kreeg een onverwachte positieve wending, toen niet alleen bleek dat de partijen het goed met elkaar konden vinden, maar ook een samenwerking mogelijk was."

Directeur van de Scholengemeenschap Jacky Goris vertrok met de directeuren van de Brusselse hotelschool COOVI en beroepsschool Victor Horta naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Ze bezochten daar twee gelijkaardige Albanese scholen. Daarnaast spraken ze met minister van Sociale zaken en Jeugd, Erion Veliajn.

Dat resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst. In mei komt de eerste groep Albanese leerlingen, met hun leerkrachten, naar Brussel, meldt De Standaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni