Relict eerste stadsomwalling weldra gerestaureerd

EVC
© brusselnieuws.be
26/03/2015

Een relict van de eerste stadsomwalling uit de 13de eeuw wordt weldra gerestaureerd. De bankverzekeraar Axa betaalt de restauratie, als compensatie voor stedenbouwkundige lasten. Een stukje van de omwalling is te zien vanaf de Treurenberg.

Een relict van de eerste stadsomwalling uit de 13de eeuw wordt weldra gerestaureerd. De bankverzekeraar Axa betaalt de restauratie, als compensatie voor stedenbouwkundige lasten. Dat schrijft La Dernière Heure en bevestigt schepen van stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) aan brusselnieuws.be.

Het restant van de stadsomwalling, een muurtje met een toren, was jarenlang aan het oog van de voorbijgangers onttrokken. Het bevindt zich binnen een huizenblok, op een paar stappen van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal.

Het gaat om een deeltje van de verbindingswal die de poort van de Treurenberg met de Plebaantoren verbond, ter hoogte van het kruispunt met de huidige Jonkersstraat. Het is eigendom van de Stad Brussel, maar de stad kan de restauratie niet zelf bekostigen.

Axa Belgium, die daar een vastgoedproject heeft, zal de kosten betalen. De bankverzekeraar heeft zijn kantoren uitgebreid met 660 vierkante meter. Een stukje van de omwalling is te zien vanaf de Treurenberg.

De restauratie van de muur is, vaagweg, geraamd op 500.000 euro. De Stad Brussel laat voor 83.000 euro aan stedenbouwkundige lasten vallen. "Het gaat om een win-win-operatie voor de stad en Axa", zegt Geoffroy Coomans.

Omdat de stadswallen beschermd zijn, krijgt de bankverzekeraar bovendien 50 tot 75 procent gewestsubsidies.

Dit akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de gemeenteraad. Dit gebeurt normaal maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni