Regie Stad Brussel verkoopt nu ook woningen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
17/12/2014

De Grondregie van de stad Brussel gaat in 2015 voor de eerste keer koopappartementen en dito huizen op de markt brengen. “We willen de aantrekkingskracht van de Regie bij verschillende doelgroepen verhogen,” zeggen schepen van Stadseigendommen Mohamed Ouriaghli (PS) en directeur Marc Libens.

De Grondregie heeft in 2015 42 miljoen euro veil voor bouw en renovatie. Er gaat 25 miljoen euro naar de oplevering van 96 woningen aan Simons/Antwerpen, naast woningen wordt er ook een crèche gebouwd. In het bedrag is ook de MAD inbegrepen en de bouw van koopwoningen, onder andere aan de Ganzeweide in Haren. Dat de stad ook woningen gaat verkopen kan vreemd lijken, CityDev doet dat al. Bovendien gaat de stad de verkoopsvoorwaarden van CityDev kopiëren. De Grondregie wil een breed scala aan Brusselaars bereiken, zo luidt de uitleg. Wat je alvast niet kan ontkennen: tijdens de vorige legislatuur beloofde de stad duizend woningen te bouwen, de stad heeft de doelstelling meer dan gehaald. De opeenvolgende Brusselse ministers van Huisvesting hadden alle moeite om sociale woningen en woningen voor middeninkomens te bouwen. “Bij ons waren de omstandigheden gunstiger,” verdedigt Ouriaghli zijn gewestelijke collega’s.

Weinig schulden
Verder trekt de stad zeven miljoen uit voor de aankoop van gebouwen en terreinen, 3,8 miljoen voor buitengewoon onderhoud en 3,2 miljoen voor zware renovatiewerken waaronder isolatie.

De schuld van de Grondregie stijgt in 2015 tot 174 miljoen euro, dat is een schuldgraad van 21 procent. In 2018 stijgt de schuldgraad tot 31 procent. Dat is volgens Ouriaghli geen probleem: vastgoedbevaks hebben een wettelijk toegelaten schuldplafond van 65 procent.

Bovendien gaat de schuldgraad dankzij nieuwe inkomsten – bijkomende woningen, winkels en garages – na 2018 opnieuw stijgen. Ouriaghli: “Op geen enkel moment zal de Regie verlieslatend zijn.” Het is ook de Grondregie die personeel, huur en lasten plus aflossing van de schulden betaalt.

Ook voor de volgende legislatuur – 2018-2024 – ziet het plaatje er goed uit. Zegt Ouriaghli: “De volgende meerderheid zal kunnen genieten van een investeringsmarge van om en bij de 100 miljoen euro, een bedrag dat zou kunnen dienen voor de aankoop van woningen die gebouwd worden in het kader van het Neo-project.”

De Stad Brussel is een serieuze vastgoedoperator, de stad verhuurt 3.200 woningen, 600 handelszaken en 1.400 parkeerplaatsen. Al van in de jaren 1970 toen de latere burgemeester Hervé Brouhon (PS) als schepen de Hausmannsiaanse appartementen langs de centrale lanen opkocht om de middeninkomens in de stad te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni