vuilnis havenlaan

Regering weigert inzage in financiën Net Brussel

© brusselnieuws.be
25/03/2015

De Brusselse regering weigert om in te gaan op de vraag van Groen, Ecolo en MR naar een financiële doorlichting van het afvalagentschap Net Brussel door het Rekenhof. Groen kondigt verdere stappen aan, de N-VA zegt alvast haar steun toe.

De Brusselse parlementsleden Annemie Maes (Groen), Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Anne-Charlotte d'Ursel (MR) hadden de resolutie in het Brussels parlement ingediend om een betere inzage te krijgen in alle financiële stromen van Net Brussel.

"Tot op vandaag blijft dat natte vingerwerk en is er zeer weinig transparantie", zegt Annemie Maes. “Net Brussel krijgt steeds meer geld, maar er wordt amper meer gesorteerd en de stad wordt er ook niet netter op."

Volgens de drie parlementsleden vloeit er de laatste jaren steeds meer geld naar Net Brussel, terwijl het tekort van het agentschap tegelijk steeds groter wordt. Bovendien zou het volgens het Rekenhof al jaren te weinig eigen inkomsten genereren.

'Onderbezet'
De meerderheidspartijen repliceerden in de commissie dat er geen enkel probleem was met het afvalbeleid in Brussel. Bevoegd staatssecretaris Fadila Laanan (PS) ontkent dat er sprake is van wanbeheer. Ze argumenteert onder meer dat net de toename van de selectieve ophalingen leidt tot minder verbranding van huisvuil in de verbrandingsoven, wat leidt tot minder inkomsten.

Wat betreft de openbare netheid noemt Laanan het Agentschap "onderbezet". Volgens haar kan de netheid in Brussel alleen maar verbeteren als er extra personeel komt.

Voor de oppositie blijft een doorlichting broodnodig. "We laten het hier niet bij", zegt Annemie Maes aan brusselnieuws.be. "We willen eerst bekijken hoe we dit kunnen aanpakken zonder meteen naar de rechtbank te stappen, want een rechtszaak zou heel lang aanslepen. We willen beroep doen op algemene regels van goed bestuur en transparantie."

"Het lijkt er ook op dat PVDA en N-VA ons voorstel willen steunen. Dat maakt meteen dat de hele oppositie verenigd is in dit dossier, en zo kunnen we normaal wat meer gewicht in de schaal werpen." Wat ze precies van plan is, wil Maes nog niet kwijt.

De N-VA kondigt alvast aan de resolutie te zullen steunen in de plenaire vergadering. Fractievoorzitter Johan Van den Driessche begrijpt de meerderheid niet, laat zijn woordvoerster weten. "Als ze menen dat er niets aan de hand is, zouden zij er met een doorlichting juist sterker uitkomen. Tenzij ze er natuurlijk van op hoogte zijn dat er iets aan de hand is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni