'Aanwijzingen voor simultane aanslagen op winkelcentra of openbaar vervoer'

© brusselnieuws.be
21/11/2015

Premier Charles Michel (MR) heeft zaterdagochtend een persconferentie gegeven over de verhoging van dreigingsniveau in Brussel van 3 naar 4. Er zijn "precieze aanwijzingen" voor een mogelijke aanslag zoals in Parijs, met meerdere mensen die aanvallen doen met wapens en explosieven. Inmiddels zijn in Turkije drie mensen, onder wie een Belg, opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs.

''De aanslagen zouden lijken op die in Parijs, met zowel wapens als explosieven. Doelwitten zijn de commerciële centra, de winkelstraten, het openbaar vervoer en alle evenementen met veel volk'', zei de premier na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Hij wilde verder niets kwijt over de aanleiding voor de verhoogde dreiging in het Brussels gewest. Ook toen een journalist vroeg of de vondst van explosieven in een huis in Molenbeek er iets mee te maken had, wilde hij geen enkel commentaar kwijt.

"Die dreiging is gesteund op concrete elementen, waarover we verder niets kunnen zeggen", herhaalde Koen Geens, minister van Justitie (CD&V), vanmiddag in de VTM Nieuws-studio. "We gaan niet alleen in op één persoon, Salah Abdeslam. De dreiging heeft te maken met de aanwezigheid in de regio van mensen die verwant zijn met potentiële daders van de aanslagen in Parijs."

De VRT meldt dat in een luxehotel in de Turkse badstad Antalya drie mensen zijn opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs. Een van hen, een Belg van Marokkaanse afkomst van 26, zou de plekken voor de aanslagen in Parijs uitgekozen hebben.

Michel riep de bevolking nog op ''kalm en sereen'' te blijven, ''Samen met de veiligheidsdiensten doen wij er alles aan om de situatie onder controle te houden.''

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni