Regering handhaaft strenge isolatienormen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
22/10/2014

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector vraagt een uitstel van de strenge passiefnorm. Die gaat in vanaf januari. Kersvers minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) wil daar niet van weten. “De sector ging in 2012 al akkoord.”

Vanaf januari hanteert het Brussels Gewest voor elke nieuwbouw of vernieuwbouw een strenge passiefnorm. De verwarmingsbehoefte mag maximaal 15kWh/m2 per jaar bedragen, de globale energiebehoefte 45 kWh en ook de luchtdichtheid zal in de toekomst aan erg strenge normen moeten beantwoorden.

Het was een van de paradepaardjes van de vorige regering die Brussel als ecologische hoofstad op de kaart wou zetten en een pionier wou zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Eind vorige maand vroeg de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) aan de nieuwe regering uitstel van de passiefnorm. Volgens de BVS jaagt die de bouwheer op kosten. “De overstap van lage-energiebouw naar passiefbouw betekent een meerkost van 8 à 30 procent,” zegt BVS-bestuurder Pierre-Alain Franck. “Zeker in een stad met een bevolking met lage koopkracht, verhoogt dat het commercieel risico.”

Daarnaast heeft de sector volgens de BVS nog te weinig ervaring met passiefbouw, is meer tijd nodig, zijn er nog juridische leemtes en zorgt de norm voor oneerlijke concurrentie met buitenlandse steden die minder strenge normen hanteren.

‘Genoeg ervaring’
Het was niet ondenkbaar dat de nieuwe regering Vervoort II oren zou hebben naar argumenten van de sector. In het regeerakkoord zijn tal van groene stokpaardjes van de vorige regering geruisloos gesneuveld. Maar minister van Energie en Leefmilieu Céline Fremault (CDH) is niet van plan om in dit dossier het geweer van schouder te veranderen.

“Onder meer dankzij ons programma Voorbeeldgebouwen is in Brussel de laatste tijd maar liefst 800.000 vierkante meter passiefbouw opgerezen of gepland, goed voor 20 procent van de nieuwbouw.” Ervaring is er dus genoeg, vindt de minister die hierover in het Brussels parlement een vraag beantwoordde van parlementslid Vincent De Wolf (MR).

Ze wijst ook op de Kyotonormen. Als Brussel niet voldoende inspanningen levert om de CO2-uitstoot te beperken, zal ze daar cash voor moeten betalen.

Er is ook het imago. Brussel heeft door de strenge passiefnorm internationaal erkenning gekregen. “Dat imago te grabbel gooien door de passiefnorm op te schorten lijkt me geen goed idee.”

Tot slot wijst ze op het gentlemen’s agreement dat in 2012 is gesloten tussen de Brusselse regering en de vastgoedsector die toen, mits enkele versoepelingen, akkoord is gegaan met de nieuwe energienormen.
Overigens duurt het nog even voor de norm tot resultaat zal leiden want de normen gelden alleen voor bouwvergunningen die vanaf januari worden ingediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni