De Brusselse regering blijft achter winkelcentrum Docks Bruxsel staan. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort vrijdag gezegd in het parlement. Volgens N-VA minimaliseert Vervoort de mobiliteitsproblemen.

Vervoort zei in het parlement dat hij het project bleef steunen.

Afgelopen dinsdag vernietigde de Raad van State nochtans de socio-economische vergunning van het project aan de Van Praetbrug. Volgens de Raad was de aanvraag voor de vergunning niet op ernstige wijze getoetst aan stedenbouwkundige voorschriften van het Brusselse Gewestelijk Bestemmingsplan en had ook onvoldoende antwoord gevonden voor de mobiliteitsproblematiek.

De vergunning was nog afgeleverd door de federale regering, maar sinds de zesde staatshervorming is die bevoegdheid naar de deelstaten gegaan.

Vervoort reageerde dan ook zeer voorzichtig over de mogelijkheid om een nieuwe vergunning af te leveren. De minister-president wil daar eerst grondig juridisch advies over inwinnen.

Vervoort werd in het parlement aan de tand gevoeld door Jef Van Damme (SP.A), Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Cieltje Van Achter (N-VA). Die laatste was kritisch voor Vervoort omdat hij volgens haar de mobiliteitsproblematiek rond Docks minimaliseert. “Volgens het gewest zal het verkeer rond het winkelcentrum met wekelijks 140.000 tot 155.000 bezoekers enkel ‘wat drukker zijn op vrijdagavond’”, zegt Van Achter. “Dit is de wereld op zijn kop, de mobiliteit moét geregeld zijn vóór het winkelcentrum opengaat.”

Dat haar partij in Vlaanderen volop achter concurrent Uplace staat ziet Van Achter niet als een tegenspraak. “In Vlaanderen zijn de geplande mobiliteitsinvesteringen een absolute voorwaarde voor de komst van Uplace”, klinkt het.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Docks Bruxsel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni