Regenbooghuis verwijt Francken 'homonationalisme'

© brusselnieuws.be
30/10/2014

De holebiverenigingen van het Brussels gewest, verenigd in het Regenbooghuis, zijn geschokt door de uitlatingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Die omschrijven ze als 'homonationalisme'. Ze vragen premier Michel (MR) om aangepaste maatregelen.

De krant De Morgen publiceerde onlangs e-mails uit mei 2007 waarin Theo Francken uitlegde wat volgens hem de oorzaak is van de homofobe agressies in Brussel.

Hij schreef: "Het feit bijvoorbeeld dat homo's steeds vaker agressief behandeld worden in bijvoorbeeld Brussel, heeft alles te maken met het hoge aantal islamieten en kutmarokkaantjes, en niets met ons (…)". En hij voegde daar wat verder aan toe: "Alle moslims uit Brussel? Dat zou pas grappig zijn ;-)"

“Wij kunnen ons niet vinden in een regering die dit niet duidelijk veroordeelt”, klinkt het bij het Regenbooghuis, dat een tweetalig netwerk van veertig verenigingen voor holebi’s, trans- en interseksuelen vertegenwoordigt.

"Een minderheid – de LBGTQI-gemeenschap – wordt gebruikt om andere personen te stigmatiseren: personen met een Maghreb-achtergrond en personen met een moslimgeloof", klinkt het bij het Regenbooghuis. "Dit is ‘homonationalisme’, dat wordt ook gebruikt door bepaalde extremistische partijen en bewegingen, zoals het Front National in Frankrijk.”

“Wij beschouwen bovenstaande verklaringen als een ernstige stap achteruit. Deze uitlatingen zijn eerst en vooral een belediging voor het geheel van de minderheden in onze maatschappij en zij gebruiken één van de minderheden om een racistisch, islamofoob en xenofoob discours te rechtvaardigen."

Toen Theo Francken deze mails verstuurde was hij nog geen staatssecretaris. “Maar wij denken dat hij onmogelijk een ambt kan bekleden als vertegenwoordiger van de Belgische burgers zonder duidelijk afstand te nemen van deze uitlatingen”, zeggen de seksuele minderheden.

“(…) Niets doen, niets zeggen of zwakke excuses aanbieden in naam van een dringende politieke agenda is een signaal van onverdraagzaamheid tegenover het geheel van gemeenschappen en minderheden in België. Wij zijn ten zeerste verontrust door de verklaringen van de heer Francken en de schuchtere reactie van de regering.”

Eerder vroegen de Franstalige oppositie in de Kamer, met name PS, CDH en Ecolo, al het ontslag van Francken, net als Mourade Zeguendi van Les Barons. Het Brussels gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo) diende een klacht in wegens racisme bij de politie van Brussel Hoofdstad - Elsene.

Donderdag kondigde een Belgisch-Congolese dokter in De Standaard aan dat ze naar aanleiding van de uitspraken van Francken over de geringe of ontbrekende economische meerwaarde van Congolezen een algemene landelijke stakingsdag van migranten wil organiseren. Een datum daarvoor is nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni