1436 DJ Food2

Recyclart Holidays met DJ Food: Eat this

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
30/07/2014

In zijn uppie staat Kevin Foakes vandaag achter het project DJ Food. De laatste avond van Recyclart Holidays draait hij ons samen met DJ Cheeba de nacht in met een eclectische audiovisuele set. “Mijn hoofd zit vol met nieuwe ideeën.”

Begin jaren 1990 sloot Kevin Foakes alias Strictly Kev zich aan bij het DJ Food-collectief. Opgericht door Matt Black & Jonathan More van Coldcut, en later aangevuld met Patrick Carpenter (alias PC), wilde dit project initieel letterlijk “voedsel voor deejays” aanreiken. Hun ondertussen legendarische Jazz Brakes-serie (1990-1994) zorgde destijds alleszins voor opengevallen monden: deze muziek klonk als een omgevallen platenkast! DJ Food mixte hiphop, jazz, funk, disco, folk en pop vlotjes en op ongehoorde wijze. Jaren later zou een journalist er de term triphop op plakken.

In 2000, na het verschijnen van het uitmuntende Kaleidoscope en het afzwaaien van PC, verdween DJ Food naar de achtergrond. Tot twee jaar geleden. Toen blies Foakes, ook kunstenaar en grafisch designer, het project nieuw leven in. Solo bracht hij als DJ Food het duistere, psychedelische en als vanouds eclectisch swingende The Search Engine uit. Sindsdien toert hij ook met op maat gemaakte audiovisuele shows. Zo ook in Brussel.

U vervulde jarenlang een pioniersrol. In tegenstelling tot generatiegenoten als Fatboy Slim of Chemical Brothers ontpopte u zich nooit tot een superster. Een bewuste keuze?
Kevin Foakes
: Dat is een uitermate interessant en complex vraagstuk waar ik een antwoord van meer dan een uur op kan geven! Een celebrity heb ik nooit willen zijn en zal ik ook nooit worden. Ik ben immers niet de persoon die graag in de spotlights staat. Bovendien denk ik dat DJ Food nooit dat soort muziek maakte. In het midden van de jaren 1980, toen ik als deejay begon, zette een organisator me eens in het midden van het podium. Wat had ik daar een grondige hekel aan! Van bij aanvang pakte DJ Food het anders aan: commercieel hielden we ons bewust meer bedeesd. Het had echter anders gekund: toen ik het project vervoegde, maakten labels als Ninja Tune en Mo’ Wax ondergronds furore, later bevond DJ Food zich in het middelpunt van de triphophype. Wij gingen nooit mainstream, maar konden van onze muziek leven. Pas op: het was een droomjob die op en neer ging.

In 2012 bracht u met The Search Engine uw eerste soloplaat uit. Waar staat u vandaag?
Foakes
: Toen PC in 2001 het project verliet, werd ik meteen een enorme druk gewaar om solo een plaat uit te brengen. Wie te lang uit de aandacht verdwijnt, wordt vergeten. Mensen vroegen me dan ook hoe het met “mijn plaat” ging, iedereen was ervan overtuigd dat ik aan een album sleutelde. Maar dat deed ik niet. Sterker: ik wilde en kon ook geen plaat maken!

Er verschenen enkele mixes, en ik had het druk met grafische vormgeving en deejaywerk. Voor een heuse soloplaat moest ik erg veel technieken aanleren en toen The Search Engine er eindelijk kwam, voelde ik me apetrots. Hoewel ik blij ben met deze plaat weet ik dat het nog beter kan. Ik leer nog steeds bij, een prima motivatie voor een volgende release overigens. Ik heb honderden ideeën en zelfs al titels in mijn hoofd.

In Recyclart wordt u bijgestaan door Cheeba. Wat mogen we verwachten?
Foakes
: Iets tussen pretty chilled out en club friendly met straffe visuals die we van hier en daar en van overal opdiepten. Found footage dus die gaat van retro-animatie en fragmenten uit cultfilms en -series tot meer abstracte, psychedelische beelden. Ikzelf plan om een van mijn reguliere partysets te spelen. Verwacht een mix van heavy beats tot hip hop, met uitstapjes naar funk, techno, disco re-edits, rock, drum ‘n’ bass enzovoort. Er zal in Brussel zeker gedanst worden!

------------------------------

Celebrate good times

Ook de laatste twee dagen biedt Recyclart Holidays een attente mix aan van muziek, beeld (projecties en fotografie) en animatie, zowel binnen als buiten. Met de bar, broodbakworkshop Pain Publik en de BBQ Bike wordt de innerlijke mens verzorgd. Indien u uiterlijk wat bijgeschaafd moet worden, kunt u terecht voor een Kwaf Publik en een gepimpt T-shirt door de Polish workers van AHAHA.

Op donderdag 31 juli wordt het buiten verantwoord aperitieven met DJ Jon Dark en VJ Captain Zorgo. Dark richtte het in Brussel neergestreken Franse DIY-collectief Fiction Palace mee op. Als deejay draait hij iets wat hij zelf “underground variété” noemt. Hoe we dat beter kunnen omschrijven weten we niet, maar het heeft wat van doen met cold wave, punk en electro. Captain Zorgo, die een ‘webmix’ uit zijn mouw komt schudden, kent u misschien van in het straatbeeld: het is die vrolijke Frans met die rare Pink Panter op zijn rug. Binnenshuis transformeert het rond saxofonist Gregoire Tirtiaux opgetrokken vijftal Tranceformation de donderdag naar vrijdag met op stevige percussie gestoelde jazzimprovisatie.

Vrijdag moet het dak eraf met DJ Food (zie interview hierboven). Maar eerst combineert Electro Mâäk nog elektronische muziek met jazz, street- en breakdance en een lichtperformance en serveert Brusselaar Bun-0 dubstep en betere elektronica. Na de maaltijd van DJ Food draait DJ Walrus vanaf drie uur nog twee uur lang digestiefplaatjes.

In de nabijgelegen Studio Marcel gaat het er rustiger aan toe. Onder de vlag Extra Fort vinden nog twee avonden gesprekken met fotografen plaats, alsook projecties van films. Donderdag treden Petra Stavast en Lara Gasparotto aan, vrijdag praten Gert Jochems en onze eigen Stefan Vanthuyne over hun werk en inspiratiebronnen.

Recyclart Holidays

data: > 1/8

waar: Recyclart, Brussel

DJ Food & Cheeba op 1/8 om 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni