Randgemeenten weigeren regenboogvlag uit te hangen

© FM Brussel
05/05/2015

Vier gemeenten uit Vlaams-Brabant weigeren expliciet om de regenboogvlag uit te hangen op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Het gaat om Drogenbos, Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Bever. Twaalf Brusselse gemeenten hebben nog niet laten weten of ze deelnemen.

Dat weet de VRT. Als reden voor de weigering zeggen de gemeenten dat ze geen enkele groep willen voortrekken, of dat ze om protocollaire redenen geen regenboogvlag willen hangen.

“Sommige gemeenten zeggen dat ze daarover regels hebben, anderen schermen met het argument dat ze dan voor elke minderheid een vlag moeten uithangen”, zegt Jeroen Borghs van Cavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties.

“Maar hoe problematisch kan het zijn om voor een dag een vlag buiten te hangen voor ons en misschien op andere dagen een vlag voor een andere minderheid?”

21 gemeenten, waaronder ook 12 Brusselse, moeten nog antwoorden op de vraag van Cavaria om de regenboogvlag uit te hangen.

In het Brussels gewest hing de regenboogvlag vorige week al uit naar aanleiding van 20 jaar Gay Pride. Alleen de gemeente Sint-Jans-Molenbeek deed toen niet mee. Molenbeek gaf eveneens het protocol op als reden, al komen er later wél regenboogwindmolentjes langs het kanaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni