© Saigneurdeguerre

Rand moet betalen voor Brusselse hulpdiensten

© brusselnieuws.be
20/11/2014

Gemeenten uit de Rand zullen voortaan moeten betalen als de Brusselse hulpdiensten tussenkomt op hun grondgebied. Dat heeft staatssecretaris Cecile Jodogne (FDF) bekend gemaakt. Ze wil zo honderdduizenden euro’s recupereren. "Onaanvaardbaar", zegt het Vlaams Belang.

Volgens de staatssecretaris vinden tussen de 6,5 en de 9 procent van de interventies van de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) plaats buiten het Brussels Gewest. Omdat de Brusselse brandweer en ambulances tussenkomen, willen de gemeenten volgens Jodogne niet langer zelf investeren in hulpverlening. Verschillende Vlaamse randgemeenten zouden bovendien weigeren om de kosten die voortvloeien uit die interventies in hun gemeente te betalen.

Vanaf 1 januari 2015 zullen de interventies gefactureerd worden in de gemeenten waar ze plaatsvinden. "Brusselse belastingplichtigen zullen dus niet langer moeten opdraaien voor interventies in de Rand”, zegt Jodogne. “Dat zal ervoor zorgen dat we honderdduizenden euro’s kunnen recupereren.”

Vlaams Belang: 'Onaanvaardbaar'
Het Vlaams Belang vindt de demarche van Jodogne ongehoord en stelt zich serieuze vragen. "Ten eerste bepalen de gemeenten niet zelf wie er ingrijpt, dat doet de dispatching in Leuven", klinkt het in een mededeling. "Ten tweede grijpen Vlaamse hulpdiensten ook in in Brussel, gaat Jodogne dan ook die factuur betalen?"

De partij wijst er ook op dat de tweetaligheid van de Brusselse hulpdiensten niet altijd gegarandeerd is. "Wij roepen de Vlaamse Randgemeenten dan ook op om voor iedere interventie die niet in het Nederlands gebeurt, de factuur per kerende terug te sturen naar mevrouw Jodogne", klinkt het.

Het VB vraagt zich ook af of de regeling ook zal gelden voor Waalse gemeenten die gebruik maken van de Brusselse hulpdiensten. "Jodogne heeft het hier immers enkel over Vlaamse gemeenten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni