Raad van State vernietigt milieuvergunning Uplace definitief

© brusselnieuws.be
28/05/2014

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor winkelcentrum Uplace in Machelen vernietigd. De Raad stelt dat de Vlaamse regering niet onpartijdig kon oordelen over de toekenning van de vergunning. Het megaproject loopt daardoor minstens twee jaar vertraging op.

Volgens de Raad van State was de Vlaamse regering niet onpartijdig in het dossier. In 2009 had de regering in een zogenaamde brownfieldconvenant, over de herontwikkeling van het voormalige vervuilde bedrijventerrein, bepaalde afspraken gemaakt met Uplace, waardoor zij niet meer op onpartijdige wijze uitspraak kon doen over de latere milieuvergunningsaanvraag. De Raad van State, die zijn arrest bekendmaakt net na de verkiezingen, gaat daarmee in op de vraag van de stad Vilvoorde.

Uplace moest met een bruto-oppervlakte van bijna 200.000 vierkante meter het grootste complex in zijn soort worden in de Benelux. Het belevingscentrum zou een bioscoop, 55.000 vierkante meter winkelruimte, recreatieterreinen en kantoren krijgen.

Met de uitspraak van de Raad van State komen de plannen opnieuw op de helling. In december 2012 schorste de Raad de milieuvergunning al eens op. Nu gaat het om een definitieve weigering. Dat betekent dat de Uplaceplannen op zijn minst voor onbepaalde tijd in de koelkast gaan.

Minstens twee jaar vertraging
"Als de milieuvergunning vernietigd wordt, vervalt ook de stedenbouwkundige vergunning (de bouwvergunning, red.)", zegt Thomas Sterckx aan brusselnieuws.be. Sterckx is advocaat gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en als onderzoeker ook verbonden aan de KU Leuven.

"Dat betekent dat Uplace nu op zijn minst twee jaar vertraging oploopt, als het project er al komt."

De net vernietigde milieuvergunning is ook maar een van de vergunningen die Uplace nodig heeft. "Er is ook een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig", zegt Jeroen Van Nieuwenhove, persmagistraat bij de Raad van State aan brusselnieuws.be. "Ook op dat vlak is een zaak hangende bij de Raad van State over Uplace. Uitspraak in die zaak wordt in de nabije toekomst verwacht. Daarnaast wordt de bouwvergunning van Uplace ook aangevochten, bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen."

Convenant
Sterckx heeft daarbij ook vragen bij het principe van de brownfieldconvenanten. "De Raad van State zegt wel dat deze uitspraak geen impact heeft op andere toekomstige brownfieldconvenanten, maar aan de KU Leuven zijn wij daar nog niet zo zeker van."

Het brownfieldconvenant voor Uplace was één van de laatste beslissingen van de regering-Peeters I, met CD&V, Open VLD en SP.A.

Een hele resem partijen trok daarop naar de Raad van State, waaronder de provincie, de steden Leuven en Vilvoorde, Bond Beter Leefmilieu, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu en Greenpeace. De Vlaamse regering had ter verdediging nog opgeworpen dat een vernietiging elk bestaand brownfieldconvenant op de helling zou plaatsen. "Feitelijk onjuist", noemt het rechtscollege dat nu.

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde: "Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) staat nu wel met de billen bloot, en met haar de hele uittredende Vlaamse regering."

Mobiliteit
Verschillende organisaties die zich verzetten, wezen ook op de mobiliteitsproblemen die de komst van het megaproject langs de Ring rond Brussel zou veroorzaken. Ondernemersorganisatie Unizo vreest dat het complex de doodsteek zou betekenen voor de handelskernen in de ruime omgeving van Uplace. Over die aspecten sprak de Raad van State zich niet uit.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni