Raad van State schorst straf van opstandige gedetineerden Sint-Gillis

© Belga
11/02/2016

De Raad van State heeft dinsdag de sancties tegen zes gedetineerden van de gevangenis in Sint-Gillis opgeschort. De gevangenen protesteerden op 28 januari tegen de slechte omstandigheden in de gevangenis. Die houden al zeven maanden aan door een personeelstekort. Dat heeft het Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen (OIP) woensdag bekendgemaakt.

De hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Sint-Gillis is al sinds eind juni vorig jaar stopgezet wegens een gebrek aan personeel. Eind januari was voor een aantal gedetineerden de maat vol en daarom weigerden ze na de wandeling terug te keren naar hun cel.

De gevangenisdirectie sanctioneerde de gevangenen met algemene straffen voor hun actie. Zes gedetineerden trokken daarop naar de Raad van State om de beslissing aan te vechten. De Raad van State volgt de gevangenen omdat de straf indruist tegen hun vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Tal van organisaties hebben de situatie al aangeklaagd. En ook de gevangenisvakbonden lieten hun ongenoegen over het personeelstekort al blijken tijdens de stakingen in december. Volgens het OIP geeft deze situatie aan dat de visie op het gevangeniswezen enkel gericht is op veiligheid en gevangenschap en niet op de begeleiding en integratie van gevangenen.

De vijftigtal gevangenen die betrokken waren bij de protestactie kregen een individueel regime van 21 dagen opgelegd. Zo mogen ze wekelijks maar één keer bellen, mogen ze enkel wandelen in een leeuwenkooi en wordt bezoek alleen achter glas toegelaten, legt Ineke Casier van de commissie van toezicht van de gevangenis van Sint-Gillis woensdag uit. De sancties werden al opgeheven voor de zes gedetineerden op wie de uitspraak van de Raad van State betrekking had, zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen. De overigen vallen wel nog altijd onder het individueel regime.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni