Reacties
9
Sharing = caring
E-mail

In Quiévrain

door Michaël Bellon © Agenda
Sint-Agatha-Berchem

De lange Kasterlindenstraat in Sint-Agatha-Berchem is goed voor een kleine tijdreis. Ze leidt immers door dat interessante gebied waar het platteland definitief stad wordt. De straat leidt ook langs het Scheutbos, het kerkhof van Koekelberg (waar, nog tussen de velden, het fantastische café In de Linde gevestigd is) en het oude kerkhof van Sint-Agatha-Berchem in de bewoonde wereld, waar op de hoek met de Hogenbosstraat het volkscafé In Quiévrain onze aandacht verdient.

(© Ivan Put)

In Quiévrain bestaat sinds 1932, getuige de art-decoarchitectuur, en is nog in goede staat. Sinds 1982 staat Madeleine hier achter de toog. Haar man Sus is helaas zes jaar geleden overleden, maar de waardin staat meer dan haar mannetje tussen de stamgasten. We waren tijdens het drinken van een perfect gerijpte Westmalle getuige van enkele van haar geestige verbale een-tweetjes met de authentieke Brusselse zwanzer Bompa, die hier zijn dagrantsoen Maes komt verzetten.

In Quiévrain was vroeger uiteraard een duivenlokaal. In de mooi geconserveerde ruimte achter het café werden de geschelpten geringd en per mand naar de legendarische Henegouwse losplaats gestuurd.

Ooit zetelden hier ook een vissersclub en een wielerclub, en werd er aan bakschieten gedaan en gebiljart. Dat Madeleine voor Anderlecht supportert terwijl Sus een RWDM-man was, is ook nog altijd duidelijk te zien. In 2012 staat Madeleine dertig jaar in het café. Maar in 2013 gaat deze lieve Brusselès, die al in haar jeugd voorbij het café kwam dat ze later zou overnemen, iets anders doen. Kom dus vandaag nog eens kijken naar wat morgen van 'vroeger' zal zijn geweest.

Reageer ( Reacties)

Reageer

Fijn dat u wil reageren. We aanvaarden enkel reacties met voornaam en familienaam (eventueel eerste letter van familienaam) en correct e-mailadres. Lees ook de andere regels. Perscommuniqués zijn welkom op info@brusselnieuws.be. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Meer in Eten en drinken

RSS Algemeen

RSS Restaurants

RSS Cafés

RSS Culinair Ontdekt