© Ivan Put

Putterijsquare al weken niet meer opgeruimd

Cyril van der Esch
© Brussel Deze Week
22/04/2015

Wie van het Centraal Station naar de Grote Markt wandelt via de uitgang van de Putterijsquare, moet zich tegenwoordig haast een weg banen door het afval.

Jean-Phillipe Gerkens werkt in het Fietspunt aan een van de uitgang van het Centraal Station in hartje Brussel. Al enkele weken moet hij gadeslaan hoe de Putterijsquare er is omgevormd tot een stort. “Het is al zeker drie weken dat de kuisploegen niet meer zijn langsgeweest,” vertelt Gerkens. “Voordien kwamen ze elke ochtend en zag het er piekfijn uit. Niemand lijkt mij te kunnen zeggen waarom het ‘parkje’ aan zijn lot wordt overgelaten. De Putterijsquare is gelegen op een steenworp van de Grote Markt. Voor veel toeristen is het het eerste dat ze van het centrum van Brussel te zien krijgen. ‘Welcome to Brussels!’”

Het plein ligt er inderdaad in een erbarmelijke staat bij. Lege blikken bier, karton, oud brood en noem maar op zijn de nieuwste decoraties van het plein. “Het lijkt op een festivalweide nadat iedereen is vertrokken,” aldus Gerkens.

Vechtpartijen
We zien hoe de ‘bewoners van de square’ langzaamaan toestromen, met een blik pils in de hand en af en toe een hond in hun kielzog. “Het zijn zwervers. Dit is hun territorium geworden. In de namiddag zijn ze dronken of onder invloed van drugs. Dat leidt tot vechtpartijen. Dagelijks. Een aantal heeft zware psychische problemen, kent geen schaamte. Hun behoeftes doen ze in het zicht van iedereen,” getuigt Gerkens.

Volgens Gerkens was de square ook geliefd bij de mensen die er in de buurt werken. “Als het weer meezit, dan stroomde hier heel wat volk toe voor de lunch. Dat kan voorlopig niet meer,” vertelt Gerkens.
De Putterijsquare valt onder de bevoegdheid van Leefmilieu Brussel. Serge Kempeneers is er directeur Groene Ruimtes. “Het is het begin van het hoogseizoen, waardoor meer mensen passeren aan de square. Ook de zwervers komen naar buiten. Daardoor is er een opstapeling van afval,” geeft Kempeneers toe. “Momenteel hebben we te weinig personeel. Velen zijn afwezig.”

Kempeneers belooft beterschap: “Vanaf maandag wordt de zone weer dagelijks opgeruimd. We zien de zone ook als problematisch. We zullen de frequentie verhogen waarop de kuisploegen langskomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni