Publicatiedruk: VUB-professor weigert publicaties te registreren

© brusselnieuws.be
25/02/2014

Professor wetenschapsfilosofie Gustaaf Cornelis (VUB) weigert om de wetenschappelijke artikels die hij dit jaar schreef, te registreren. Daarmee wil hij protesteren tegen de kwantificering van wetenschappelijk onderzoek.

Cornelis verzet zich al langer tegen het systeem waarbij de financiering van onderzoek afhangt van het aantal publicaties die een wetenschapper uitbrengt. “Het is een puur kwantitatief systeem; de inhoud van publicaties is niet van belang”, zegt hij aan studentenmagazine De Moeial.

“Ik sta niet alleen: Nobelprijswinnaar Randy Schekman had al tot een vergelijkbare boycot opgeroepen van de tijdschriften Nature en Science.”

Daarom weigert hij zijn publicaties sinds september 2013 te registreren. “Ik ben heus niet honderd procent tegen registratie. Sterker nog, registratie en controle zijn nodig, maar de enige reden voor de huidige registratie is kwantificering om het geld te verdelen. Dat is oneerlijk.”

Cornelis schreef nog op Twitter dat hij hoopt dat het academisch management stappen tegen hem zal ondernemen. “Zullen ze dat durven?” vraagt hij zich af.

Beetje consequent blijven
Aan brusselnieuws.be legt Cornelis uit dat hij met zijn actie vooral een debat over het huidige systeem wil op gang trekken. "De aanleiding was dat men plots aan iedereen kwam vragen om snel nog wat publicaties in te brengen, omdat dat nodig was voor de financiering. Die publicatiecultuur zorgt voor een slechte werksfeer en moet veranderen."

De professor vindt ook dat hij als wetenschapsfilosoof een beetje consequent moet blijven. "Als ik schrijf dat ik tegen dat kwantitatieve systeem ben, kan ik toch niet gewoon blijven voortdoen?"

Inzet voor de maatschappij
Cornelis is lang niet de enige academicus die de publicatiedruk aanklaagt. In augustus nog schreef UGent-historicus Koen Aerts samen met verscheidene collega's een open brief waarin de mankementen van het systeem werden aangeklaagd.

"Vroeger waren publicaties een middel om over onderzoek te communiceren", klonk het toen. "Vandaag zijn ze een doel op zichzelf geworden. (...) Deze obsessie met publicaties en kwantiteit staat de kerntaken van de universiteit in de weg. (...) Onderzoekers moeten opnieuw tijd krijgen om innovatief onderzoek te doen, degelijk onderwijs te geven en zich in te zetten voor de maatschappij."

Onder meer Eric Corijn (VUB) en Philippe Van Parijs (UCL) zetten toen hun handtekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni