PS wil gratis warme maaltijden op school

© brusselnieuws.be
08/03/2014

Een gratis middagmaal, gratis opvang tot 18 uur, kortere lesuren en extra leerkachten om bijlessen te geven. Zo wil de PS strijden tegen ongelijkheid in het (Franstalig) onderwijs.

De Parti Socialiste (PS) wil van onderwijs, en dan vooral de strijd tegen de schooluitval, een belangrijk campagnethema maken in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei.

"Het is een verschrikkelijk cijfer: de helft van de 15-jarigen heeft al eens een jaar moeten overdoen, terwijl het gemiddelde in Oeso-landen een op tien is", zegt voorzitter Paul Magnette in Le Soir. "Dat heeft grote psychologische gevolgen en kost de Franse gemeenschap 470 miljoen euro. Uiteindelijk verlaat een op vijf de school zonder diploma. Dat is een kolossale verspilling."

De partij formuleert nu een reeks voorstellen om de problemen in het onderwijs aan te pakken. Daarvoor werd inspiratie gezocht in Finland.

In het programma staat onder meer gratis warme maaltijd voor alle leerlingen. Dat moet verhinderen dat kinderen uit armere gezinnen ondervoed en dus slecht geconcentreerd op de schoolbanken zitten. Daarnaast wil de PS dat leerlingen gratis op school kunnen blijven tot 18 uur en onder begeleiding hun huiswerk maken, om te voorkomen dat ze zonder opvang op straat belanden.

Ander voorstel is het aanwerven van duizend extra leerkrachten om bijlessen te geven. Dat zou 41 miljoen euro kosten. Ook zou het lesuur beperkt worden tot 45 minuten om leerkrachten meer tijd te geven voor leerlingen die het moeilijk hebben.

Tot slot denkt Magnette aan een gemeenschappelijk programma tot het derde middelbaar. Pas daarna zouden leerlingen kunnen kiezen tussen algemeen, technisch of beroeps.

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2014

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni