Enkele Brusselse parlementsleden van de PS vragen minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A) om zijn plan voor de taxihervorming aan te passen na de recente incidenten tussen taxi- en Uberchauffeurs.

Ridouane Chahid (PS), een vertrouweling van Laurette Onkelinx, zegt dat Smet dringend het vertrouwen van de sector moet terugwinnen.

En volgens Jamal Ikazban is de onduidelijkheid over het legaliseren van Uber de oorzaak voor de incidenten van afgelopen weekend. Smet moet zich voor Ikazban, die in naam van de PS-fractie spreekt, herpakken.

"We kunnen niet het enige land zijn dat deze activiteit toelaat. We kunnen geen sociale dumping aanmoedigen en de sociale zekerheid in gevaar brengen onder de dekmantel van liberalisering. Anders krijgen we morgen ook een Uber-verwarmingstechnicus, een Uber-metselaar of een Uber-loodgieter, die werken zonder belasting te betalen."

Een Brusselse taxichauffeur heeft afgelopen weekend samen met vrienden Uber-chauffeurs in de val gelokt en aangevallen. Ze werden omsingeld en bekogeld met bloem en eieren. Auto's werden beschadigd en van één iemand werd de smartphone gestolen.

Volgens Uber zelf werden al minstens 20 chauffeurs lastig gevallen door klassieke taxichauffeurs.

Kritiek uit eigen meerderheid
Opvallend is dat het de Franstalige socialisten zijn, die in Brussel in de meerderheid zitten, die aan Smet vragen om zijn plan aan te passen.

Het taxiplan van Smet is goedgekeurd door de Brusselse regering, die wordt geleid door Rudi Vervoort (PS).

Uber opereert op dit moment nog steeds illegaal in Brussel, maar Smet wil met zijn taxiplan een kader scheppen waarin Uber wel legaal kan opereren.

Bekijk ook de video van tvbrussel over het conflict:

'Georganiseerde agressie tegenover Uber'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni