PS oefent druk uit op Restos du Coeur om geen geld aan te nemen van Uber

© brusselnieuws.be
31/12/2015

De Brusselse PS heeft liefdadigheidsorganisatie Restos du Coeur onder druk gezet om geen geld aan te nemen van de online taxiservice Uber. 'Een ultraliberale multinational moet niet doen alsof hij het goed voor heeft met de armsten.'

Dat meldt de krant De Morgen en is ook bevestigd aan onze collega's van tvbrussel.

Uber stuurde op 9 december een e-mail uit naar al zijn gebruikers in de hoofdstad met de vraag of ze koffie, melk, voedsel in blik of verzorgingsproducten wilden doneren aan het restaurant van Restos du Coeur in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Maar een dag later was er van een samenwerking al geen sprake meer.

Het bleek dat Restos du Coeur gezwicht was onder de druk van de Brusselse PS-afdeling, die zich verzette tegen een inzamelactie in partnerschap met de multinational. Pas na een lange juridische veldslag werd recent de dienst Uberpop stopgezet, en het bedrijf zaait veel controverse.

'Sociale schertsvertoning'
De burgemeester van Brussel-Stad, Yvan Mayeur, een van de kopstukken binnen de Brusselse PS, verdedigde in L'Echo de beslissing om de samenwerking te willen stopzetten. "We zijn tegen dit soort sociale schertsvertoning."

Op de vraag waarom Restos du Coeur zo makkelijk toegaf aan de politieke druk, antwoordde directeur Patrick Dejace in De Morgen: "De gemeente Sint-Gillis (waar de PS aan de macht is, red.) is een belangrijke aandeelhouder in ons restaurant. Ze stellen de gebouwen ter beschikking en voorzien personeel voor de keuken en de bediening."

Uiteindelijk ging de inzamelactie wel gewoon door. De oproep was immers al verstuurd. De ingezamelde goederen zijn door het nationale bestuur van Restos du Coeur aangenomen. Patrick Dejace: "We gaan die uiteraard niet weggooien."

Bekijk hieronder de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni