Bijna duizend gezinnen werden aangeschreven om een huurtoelage te ontvangen, maar uiteindelijk krijgen maar een tiental gezinnen het geld. Het proefproject van het Gewest is niet meteen een succes. Minister Fremault (CDH) laat de resultaten analyseren.

Met de huurtoelage moeten gezinnen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning, een steuntje krijgen om hun huur te kunnen betalen.

De Brusselse regering startte vorig jaar een proefproject om het systeem uit te testen. Maar dat werd niet meteen een succes, zo bleek na een vraag van Fouad Ahidar (SP.A) in het parlement.

Volgens bevoegd minister Celine Fremault (CDH) kregen 962 personen, waarvan op voorhand bepaald was dat ze aan de voorwaarden voldeden, een formulier toegestuurd. Slechts 357 mensen stuurden het document terug, en in meer dan 200 gevallen was het dan nog onvolledig ingevuld.

Uiteindelijk krijgt 3 procent van de aanvragers, ofte een tiental gezinnen, de huurtoelage overgemaakt.

Volgens Fremault zijn er verschillende oorzaken voor de mislukking. “Meer dan 600 formulieren werden laattijdig ingediend, en het inkomen van de huurders was soms geëvolueerd.” Ook het feit dat er via aangetekende brieven gewerkt werd, zou voor een lage respons hebben gezorgd.

Fremault liet het project ondertussen ook analyseren, maar wil nog niets kwijt over de resultaten.

Het initieel voorziene bedrag van 2 miljoen euro werd dus niet volledig besteed. Maar het project wordt wel verder gezet. “In de toekomst willen we natuurlijk meer mensen bereiken. Een inschatting is moeilijk, maar het zou om maximaal 426 gezinnen gaan”, aldus Fremault.

Ze benadrukt dat het om een proefproject gaat en dat ze blijft geloven in het systeem van de huurtoelage. Dat wordt in 2016 algemeen ingevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni