Pro-Turks protest over Armeense genocide ‘getolereerd’ in Schaarbeek

© brusselnieuws.be
22/05/2015

Pro-Turkse betogers hebben een aanvraag ingediend voor een protestbijeenkomst over het gebruik van de term ‘Armeense genocide’, nu zaterdagnamiddag. Schaarbeek laat de demonstratie “schoorvoetend” toe, Brussel-Stad heeft ze verboden. De deelnemers zullen er dus moeten op letten op het grondgebied van Schaarbeek te blijven.

Turkse nationalisten (en gelijkgezinde mensen van Turkse afkomst) verzetten zich tegen het gebruik van de term ‘genocide’ voor de massamoord op Armeniërs, dit jaar honderd jaar geleden in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Toen de paus de gebeurtenissen vorige maand nog als genocide bestempelde, leverde dat nog een stevige diplomatieke rel met Turkije op.

Het ‘platform van de Belgo-Turken’, dat oproept tot de betoging, wil met zijn verzet een boodschap sturen naar de politiek dat “het niet meedoet aan de unilaterale veroordelingen van de Turkse gemeenschap".

De bijeenkomst vindt zaterdag plaats aan de ingang van het Noordstation, op het Simon Bolivarplein, tussen 13 tot 15.30 uur. De initiatiefnemers willen een stilstaand protest. Maar de plaats van samenkomst ligt wel op een boogscheut van het grondgebied van Brussel-Stad.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft al laten weten dat hij de manifestatie niet toelaat op zijn grondgebied, zijn evenknie in Schaarbeek Bernard Clerfayt (FDF) heeft besloten de bijeenkomst “te tolereren”.

“Een toelating voor een betoging gaat niet over of een burgemeester zich al dan niet achter de boodschap van de protestgroep kan scharen”, laat Clerfayt weten in een persbericht. “De beslissing gaat over de openbare orde, vermits artikel 26 van de Grondwet de vrijheid van meningsuiting garandeert, zelfs verwerpelijke meningen. (…) Ik heb geen argumenten op het vlak van de openbare orde om deze samenkomst te verbieden.”

Clerfayt kondigde wel aan er streng op toe te zullen zien dat de betogers de wet rond racisme, xenofobie, antisemitisme en belediging van symbolen zullen respecteren. Ook de politie zal aanwezig zijn om alles in de gaten te houden.

Meer betogingen
Een gelijkaardige geplande betoging in Jette twee weken geleden ging uiteindelijk niet door, omdat de nationalisten verwacht werden bij Turks premier Erdogan, die op dat moment in Hasselt was. In Etterbeek staat vandaag vrijdag nog altijd een Turkse betoging gepland tegen de inhuldiging van een gedenkmonument voor de genocide.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni