Pride: 80.000 mensen kleuren grijze dag

© brusselnieuws.be
16/05/2015

Ondanks de regen zijn naar schatting 80.000 enthousiastelingen naar het centrum van Brussel afgezakt voor de twintigste editie van de (Gay) Pride. De kleurrijke optocht startte om 14 uur aan de Beurs.

De organisatoren verwachtten extra veel volk voor de verjaardagseditie van de Pride, maar door het tegenvallende weer lag de opkomst iets lager dan vorig jaar. De Brusselse politie schatte het aantal deelnemers op 80.000 mensen. De politie noteerde geen enkel incident. Het Rode Kruis moest twintig mensen verzorgen. Enkelen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar niemand liep ernstige letsel op.

Het evenement zorgde voor de nodige kleur op een wel erg grijze meidag. "De Belgian Pride is het feest van de diversiteit en de gelijkheid", klonk het voor de start van de stoet bij organisatoren Chille Deman en Alan De Bruyne. "Wij zijn fier om mee te stappen in deze optocht en te tonen wie we zijn in al onze verscheidenheid."

De sfeer was uitgelaten, maar er was ook aandacht voor politiek. Inzake holebi-rechten en openheid zijn de voorbije twee decennia enorme stappen gezet, was de teneur, maar er blijft werk aan de winkel, met name op vlak van homofobie en gaybashing. Ook zijn nog niet alle sociale en juridische ongelijkheden weggewerkt.

Ook na de stoet gaat het feest nog door aan de Beurs. De binnenstad is voor de gelegenheid afgesloten voor het verkeer en is dat nog tot middernacht. De politie raadt mensen aan om met het openbaar vervoer naar het centrum af te zakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni