Populaire preker uit Marseille niet zelf naar Brussel

© brusselnieuws.be
22/04/2014

Michel-Marie Zanotti-Sorkine, een priester die in Marseille voor volle kerken zorgt, komt niet zelf naar Brussel. Het zijn drie van zijn volgelingen waarvoor priester Daniel Alliët de Begijnhofkerk zou moeten verlaten.

Vorige week raakte bekend dat Daniel Alliët, vooral bekend van zijn inzet voor mensen zonder papieren, door aartsbisschop Léonard gevraagd is om de Begijnhofkerk te verlaten en zijn activiteiten te verhuizen naar Molenbeek. Alliët zou plaats moeten ruimen voor een "charismatische priester uit Marseille." Het gaat om Michel-Marie Zanotti-Sorkine. Navraag leert echter dat de man niet zelf naar Brussel zou komen. Het gaat om drie van zijn volgelingen.

"Drie diakens die zich op het werk van priester Zanotti inspireren zullen waarschijnlijk in het najaar tot priester gewijd worden", zegt Jeroen Moens, woordvoerder van Léonard, aan brusselnieuws.be. "Wij zijn op zoek naar een kerk voor hen in Brussel. De Begijnhofkerk is daarbij een denkspoor. Een beslissing is er nog niet."

De kerkelijke instanties willen verder weinig woorden vuil maken aan de kwestie. Volgens de woordvoerder van de aartsbisschop zal hulpbisschop Jean Kockerols "in de komende weken" een gesprek hebben met Daniel Alliët en zijn ploeg. Bij Kockerols is dan weer te horen dat er een rechtstreeks gesprek komt tussen Alliët en Léonard zelf. Het mag duidelijk zijn dat de uitval van de vluchtelingenpriester voor de nodige spanning zorgt.

Zwarte soutane
Volgens Alliët moet "de kerk van de armen en uitgestotenen" baan ruimen omdat Léonard koste wat het kost opnieuw meer volk naar de kerk wil lokken. Feit is dat Zanotti in Marseille voor volle kerken zorgt met zijn enthousiasme en verzorgde liturgie.

De man doet ook van zich spreken met boeken en draagt steevast een zwarte soutane omdat hij altijd als priester herkenbaar en dus aanspreekbaar wil zijn. Opmerkelijk is ook zijn parcours dat onder meer via Parijse pianobars voer voor hij op zijn 40ste tot priester is gewijd.

In maart vorig jaar was Zanotti op uitnodiging van Léonard al eens te gast in de basiliek van Koekelberg. Die liep toen alvast aardig vol.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni