Pop-up resto palmt Muntplein in

EVC
© brusselnieuws.be
11/03/2014

Op het Muntplein heeft VTM maandag een container neergepoot voor het programma 'Mijn Pop-up Restaurant'. Het restaurant opent eind maart de deuren. Op Facebook is een discussie ontstaan over de privatisering van de openbare ruimte.

In het VTM-programma Mijn Pop-up Restaurant nemen verschillende koppels - een per deelnemende stad - het tegen elkaar op. Het gaat om duo's uit Brussel, Gent, Kortrijk, Hasselt en Antwerpen. Zij moeten op korte tijd een restaurant uit de grond stampen. Een pop-up restaurant in de vorm van een container weliswaar. Chef Sergio Herman is de voorzitter van de jury.

Voor Brussel gaat het duo Jaro en Hannelore de uitdaging aan. Zij zorgen voor de binnendecoratie van het restaurant en voor het concept. Zij zijn trouwens volop op zoek naar personeel voor gedurende twee maanden. Maandag vonden de audities plaats.

Schepen Els Ampe laat op haar website weten “vereerd te zijn dat VTM Brussel als één van de vijf locaties heeft uitgekozen voor het populaire programma”. Volgens Ampe wordt de containerconstructie op vraag van de stad nog bekleed met houten latjes zodat ze past in de omgeving.

'Examplarisch voor het beleid'
Op Facebook is er evenwel kritiek te lezen over de inpalming van publieke ruimte voor privé-intiatieven. Joost Vandenbroele van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) vindt dat containers overal even lelijk blijven. “Nu wordt eerst jarenlang met publiek geld een plein opgesmukt om netjes af te leveren aan de privé voor projecten die mij als inwoner van de stad niks opleveren", aldus Vandenbroele.

Buurtbewoner-architect Tom Lootens noemt het fenomeen exemplarisch voor het beleid (rood-blauw). "Kijk naar het Paleizenplein: dat wordt nu al maanden ingenomen door privébedrijven, waarbij de toegang betalend is. Het tijdelijk innemen van publieke ruimte voor niet-betalende optredens is van een totaal andere orde."

De woordvoerder van Els Ampe wijst erop dat de lokale handelaars betrokken worden bij het project. "Bovendien is het project goed voor de werkgelegenheid." Het tijdelijke restaurant rekruteert zijn personeel in het Brusselse. Ook Muntpunt wordt bij het programma betrokken.

In tegenstelling tot het eerdere VTM-programma Mijn Restaurant verleden de deelnemende steden geen financiële bijdrage tot het programma. Wel verlenen de steden logistieke ondersteuning, zoals nutsaansluitingen, vergunningen en veiligheid.

Het programma loopt sinds vorige week op VTM, telkens op dinsdag en donderdag om 20.35 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni