Politievakbonden zien te weinig garanties na overleg

© Belga
31/08/2015

De vakbonden van de politie vinden dat de korpschef van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene de veiligheid van politieagenten onvoldoende kan waarborgen. Dat zegt Stijn Pauwels van VSOA Politie. Volgens de vakbonden maken politieagenten zich zorgen over hun veiligheid bij het regelen van het verkeer op kruispunten.

Maandagvoormiddag voerden de vakbonden actie in de Paleizenstraat in Brussel. De korpschef zei daarop dat hij al het mogelijke zou doen om de veiligheid van zijn personeel te garanderen, maar dat hij niet kon beloven dat gewapende inspecteurs steeds ongewapende politieagenten zullen vergezellen. Vooral bij grote betogingen of voetbalwedstrijden is dat niet altijd mogelijk bij gebrek aan personeel.

De vakbonden zijn daar niet tevreden mee. Stijn Pauwels zal met de voorzitter van het VSOA, Vincent Gilles, bespreken of er een stakingsaanzegging komt.

Agenten van de Brusselse politie mochten sinds de aanslagen in januari in Parijs niet meer op straat zonder een inspecteur. Vorige week had de korpsleiding aangekondigd dat de agenten op 1 september in ploegen van twee en ongewapend het verkeer zouden moeten regelen. De korpsleiding had daarop laten weten dat de ploegen in de meeste gevallen gemengd zouden zijn, met één politieagent en één politie-inspecteur, en er steeds een snelle interventieploeg in de omgeving zou zijn.

"Er leeft een echt onveiligheidsgevoel", zegt Pauwels. "De agenten zijn niet op hun gemak en werken in onzekerheid op het terrein. Ze kunnen de veiligheid van de burger niet garanderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni