Yvan Mayeur 7b

Politievakbond dient klacht in tegen Mayeur

© FM Brussel
12/11/2014

Politievakbond Sypol gaat woensdag een klacht indienen tegen onbekenden wegens schuldig verzuim. De bond viseert daarmee burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de officieren die de leiding hadden bij de betoging vorige donderdag.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Volgens de vakbond weigerde Mayeur tijdens de betoging vorige week om versterking te sturen. Meer dan 100 agenten raakten daarbij gewond, toen ze werden aangevallen door relschoppers.

Sypol dient een strafklacht tegen onbekenden in, maar viseert daarmee Mayeur en andere leidinggevenden. Op schuldig verzuim staat een straf van een jaar cel.

"Wij willen bevestigd krijgen wie verantwoordelijk is voor het feit dat meer dan honderd agenten veertig minuten lang bekogeld werden, terwijl in de omliggende straten honderden collega's stonden te trappelen om bijstand te verlenen, en dat werd geweigerd", zegt Rudy Callewaert van Sypol.

Dinsdag protesteerden in Brussel ook al honderden agenten tegen Mayeur.

Enkele van hen konden met hem spreken, en dat verliep positief, verzekerde korpschef Guido Van Wymersch zijn agenten. "Sleutelwoorden waren communicatie, vertrouwen en erkenning. Ik denk dat dit een nieuwe start is. We zijn met jullie, en ik denk dat we nu ook een burgemeester hebben die ook met ons is."

Maar ondanks dat onderhoud is er dus toch een klacht ingediend tegen Mayeur.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft eerder al bevestigd dat er een onderzoek loopt naar de organisatie van de politiemacht op 6 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni