uplace-copyright-jasper-eyers02
© Jaspers-Eyers en Benoy Architects

Politieke steun voor Uplace brokkelt verder af

© brusselnieuws.be
23/05/2015

Het geplande shoppingcenter Uplace in Machelen krijgt alsmaar minder politieke steun. Na Open VLD en CD&V ziet nu ook de derde regeringspartij N-VA nog bijzonder weinig draagvlak. Uplace zelf zegt nog het volste vertrouwen te hebben in de objectieve behandeling van het dossier-Uplace.

Dat melden de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Komt het shoppingcenter Uplace in Machelen er ooit? ‘Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken’, zei Bart De Wever vrijdag nog aan Het Laatste Nieuws. "De kans dat Uplace er ooit komt, slinkt meer en meer", zegt zijn woordvoerder nu in Het Nieuwsblad. "De procedures gaan straks niet van een leien dakje lopen en de perceptie rond het project wordt alsmaar slechter."

Ook N-VA-fractieleider Matthias Diependaele erkent in die laatste krant ‘dat het draagvlak ver te zoeken is’. "Onze partij is de enige die niet heeft deelgenomen aan de beslissing in 2009. Het waren toen de drie traditionele partijen -CD&V, SP.A en Open VLD- die vonden dat er werk moest worden gemaakt van Uplace", liet hij weten aan VRT Nieuws.

"Zes jaar later merken we dat wij nog de enige partij zijn die de overeenkomst naar waarde schat. We staan daar plots alleen.''

Open VLD en CD&V hadden eerder al hun afkeer laten blijken voor het winkelcentrum. Alleen N-VA stond de voorbije maanden nog openlijk achter het project van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe.

De Vlaamse regering keurde het project midden februari goed, maar benadrukte dat er nog een openbaar onderzoek plaatsvindt. Daarbij kan iedereen zijn bezwaren kenbaar maken.

'Wel nog maatschappelijk draagvlak'
Minister van Milieu Joke Schauvlieghe (CD&V), bevoegd voor het openbaar onderzoek, betreurt de uitspraken van N-VA. Oppositiepartijen Groen en SP.A zijn opgetogen.

''Er bestaat wel degelijk een maatschappelijk draagvlak voor Uplace'', klonk het bij Uplace zelf zaterdag. Het bedrijf verwijst naar cijfers die minister Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams parlement bekendmaakte. Volgens de minister werd een 70-tal bezwaarschriften ingediend tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan waar ook Uplace deel van uitmaakt.

"In vergelijking met andere projecten of andere ruimtelijke uitvoeringsplannen waar duizenden of zelfs tienduizenden bezwaarschriften worden ingediend, is het aantal van 70 zeer beperkt", stelt Uplace in een communiqué. De projectontwikkelaar zegt nog het "volste vertrouwen" te hebben in de deskundigheid van de Vlaamse regering en de objectieve behandeling van het dossier-Uplace.

De commissie Brussel en de Vlaamse Rand in het Vlaams Parlement last op 10 juni een nieuwe hoorzitting in, waar studiebureau Antea haar cijfers gaat toelichten. Ook docent mobiliteit aan de UGent Dirk Lauwers, die in opdracht van de stad Vilvoorde een studie naar Uplace uitvoerde, is daar uitgenodigd.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni