Politieke pingpong rondom vervuilde grensbeek

© brusselnieuws.be
24/07/2014

Buurtbewoners melden dat de Vogelzangbeek, op de grens van Vlaanderen en Brussel opnieuw zwaar vervuild is. De vallei van de Vogelzangbeek is beschermd natuurgebied. De vervuiling schaadt dan ook de bijzondere planten in het gebied. Het lijkt niemands probleem; Brussel, Vlaams-Brabant, noch de gemeente of de politie lossen het op.

Bewoners van de Vogelenzangstraat en Kortvondelweg merkten zondag de vervuiling van de beek op. De beek verspreidde een chemische geur. De vervuiling van de Vogelzangbeek is een terugkerend probleem. Sinds er collectoren zijn neergezet die het vuil opnemen, is de situatie verbeterd, maar er blijven lozingen.

Wie het afval deze keer geloosd heeft, is niet bekend. “Het kan zijn dat er een particulier zijn verf heeft geloosd, maar het kan ook zijn dat er een mazoutreservoir is gebarsten verder stroomopwaarts,” vertelt Peter Vanbellinghen, voorzitter van vzw Vogelzang, die zich al meer dan tien jaar inzet voor het natuurgebied rondom de beek.

Het probleem werd gemeld bij Leefmilieu Brussel, die het zou doorgeven aan de politie Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw. De politie Anderlecht heeft nog geen officiële klacht binnengekregen. Ook gemeente Anderlecht heeft nog geen actie ondernomen. “Het probleem is gewestelijk,” zegt Matthias Baert, woordvoerder van de gemeente Anderlecht. “De gemeente heeft niet de middelen om de waterloop schoon te maken.” Wel benadrukt hij dat de gemeente ernaar gaat kijken en Leefmilieu Brussel zal aansporen tot actie.

De situatie is zo lastig omdat de beek op de grens van twee gewesten ligt, vertelt Peter Vanbellinghen. Den beek markeert de grens tussen het Brussels Gewest en Vlaams-Brabant. “Het is een beetje als pingpong tussen die twee niveaus. Als het probleem het Brussels Gewest niet aangaat, blijft de bal liggen bij Vlaams-Brabant en andersom. Er zou samenwerking moeten zijn over de grens.”

Een dergelijke samenwerking bestaat al wel voor de rivier de Zenne. Coördinatie Zenne heeft een riviercontract voor de Zenne opgesteld, waar de samenwerking tussen de betrokken instanties in is vastgelegd. “We zijn rond de tafel gaan zitten om te kijken of we kunnen samenwerken met coördinatie Zenne. Dat is ook in hun eigen belang, want om de Zenne schoon te houden, moeten de rivieren die erin uitmonden ook schoon zijn.” Of er voor de Vogelzangbeek ook een dergelijk riviercontract komt, blijft nog de vraag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni