Vandaag en morgen zijn de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel voor een EU top. Er wordt nog meer hinder verwacht dan anders het geval is, door een staking van de politie.

De federale wegpolitie, die de Europese leiders escorteert, en de agenten die instaan voor de bewaking van de EU-top plannen acties. "We hebben niet de bedoeling om stad lam te leggen of de Europese leiders te gijzelen maar we willen hen er toch op attent maken dat er een probleem is bij de Belgische politie", zegt Gert Cockx van politievakbonc NSPV.

Er heerst al enige tijd onvrede bij de politie na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof tegen de bestaande pensioenregeling. Daardoor moeten veel agenten langer werken. "Het is ook een probleem dat op Europees niveau dreigt te belanden via procedures voor het Europees Hof als we er in België niet uitraken", zegt Cockx.

Het is ook de laatste EU-top met Herman Van Rompuy als voorzitter van de EU Raad. Hij wil zijn mandaat afsluiten met een klimaat- en energieakkoord. Daarin moeten de doelstellingen van de EU voor de periode 2020-2030 uitgezet worden. Behalve over klimaat en energie wordt er ook gepraat over de ebolacrisis en het Russisch-Oekraïens conflict.

Tijdens de top zijn het Schumanplein en delen van de Wetstraat, de Froissartstraat en de Justus Lipsiusstraat afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni