Politie Sint-Pieters-Leeuw krijgt eerste Belgische 3D-loket

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
27/05/2015

Sint-Pieters-Leeuw krijgt in december als eerste gemeente in België een 3D-loket. Burgers kunnen er bij de politie aangifte doen tegenover een agent die in 3D op een scherm wordt getoond, terwijl die agent in werkelijkheid 7 kilometer verder in het hoofdcommissariaat zit.

Het hoofdcommissariaat van de politie van Sint-Pieters-Leeuw ligt op het platteland, legt korpschef Mark Crispel uit aan brusselnieuws.be. “We liggen vrij ver van het gehucht Zuun, dat aanschurkt bij Brussel.” In Zuun wonen ongeveer 20.000 van de 32.000 inwoners van Sint-Pieters-Leeuw, en die willen graag ook in de buurt terecht kunnen bij de politie.

De korpschef haalde de mosterd voor het afstandsloket in Nederland. “Op dit moment bouwen we een wijkcommissariaat in Zuun, dat tegen het einde van het jaar af moet zijn”, zegt Crispel. “Maar we hebben niet genoeg manschappen om dat bureau voortdurend te bemannen, dus zocht ik een oplossing.” Op YouTube vond hij een filmpje van een 3D-loket bij de noorderburen. Crispel stapte naar bevoegd binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), die het meteen tot een proefproject bombardeerde.

Scanner in plafond
Inwoners van Zuun zullen aan het afstandsloket in de Lemanstraat aangiftes of klachten kunnen indienen over bijvoorbeeld diefstal, huiselijk geweld of slagen en verwondingen. Via een live spraak- en beeldverbinding op een grote flatscreen zullen ze hun probleem kunnen uitleggen aan de dienstdoende politieagent, verderop in het hoofdkantoor. In het plafond zit een scanner verwerkt die documenten zoals een identiteitskaart of rijbewijs kan inscannen.

Sint-Pieters-Leeuw lanceert eerstdaags het lastenboek, en tegen het einde van het jaar zou het afstandsloket echt in gebruik moeten zijn. Het is niet uitgesloten dat het systeem later naar andere wijkposten wordt uitgebreid. Vanaf 1 januari 2016 fuseert Sint-Pieters-Leeuw met buurgemeenten Beersel en Halle tot de politiezone Zennevallei, en die laatste twee gemeenten hebben ook meerdere wijkposten.

Handtekening nodig
Eén probleem nog is de rechtsgeldigheid van het pv. “De aangifte moet nog altijd op papier staan, vanwege de handtekening”, zegt korpschef Crispel. De elektronische handtekening staat op de agenda van de federale regering, maar intussen omzeilt Sint-Pieters-Leeuw het probleem wellicht door een printer te installeren. Burgers zullen de afgedrukte versie van hun aangifte moeten ondertekenen en in een brievenbus droppen.

Een hightech afstandsloket kost zowat 80.000 euro. In Nederland beschikt één op de drie politiezones er al over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni