Politie onderzoekt ‘Attention à vos sacs’

© brusselnieuws.be
27/08/2014

Een groep blanke mensen die zich zondagavond op het Liedtsplein bevond, keek vreemd op toen er een politiecombi voorbij reed. Door de luidspreker klonk plots: “Faites attention à vos sacs.” Stigmatiserend, volgens sommigen. De politie opent een onderzoek.

Een journalist van La Libre maakte deel uit van een groep die zondag een rondleiding volgde in Schaarbeek. De deelnemers kregen toelichting bij een reeks opmerkelijke gebouwen in de gemeente.

Ter hoogte van het levendige en multiculturele Liedtsplein stopt plots een politiewagen naast de groep. De ramen van de auto blijven dicht, maar door de luidspreker schalt een onbegrijpelijke boodschap. De groep reageert wat verbouwereerd, waarop de agent zijn boodschap luider herhaalt. “Faites attention à vos sacs” ('Let op uw tassen').

Op het moment van het voorval bevindt de overwegend blanke groep zich op een druk plein met vooral gekleurde Brusselaars. “Kun je een hele gemeenschap van buitenlandse origine nog harder te kijk zetten?” vraagt de journalist, die zowat door de grond zakt van schaamte, zich af.

De politie van de zone Noord heeft ondertussen een intern onderzoek gestart. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door de politiezone.

“De luidspreker is niet voor dit soort boodschappen bedoeld”, zegt de woordvoerder aan brusselnieuws.be. “Het instrument dient bijvoorbeeld voor noodsituaties, niet voor raadgevingen aan de bevolking.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni