Politiekantoor Kolenmarkt

Politie heeft geen tijd voor criminaliteit

© brusselnieuws.be
31/01/2015

Door de terreurdreiging moeten de Brusselse politiekorpsen heel wat bewakingsopdrachten uitvoeren. Maar dat gaat ten koste van het opsporen van bijvoorbeeld drugsdealers en zwartwerkers.

In de politiezone West daalde de geregistreerde criminaliteit de voorbije twee weken met 30 procent. Dat schrijft De Standaard. Het aantal gecontroleerde zwartwerkers en sans-papiers daalde met maar liefst 63 procent. Ook het aantal drugsdelicten daalde met 60 procent. Ook bij de politie van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene is sprake van "een serieuze daling van de meest courante feiten."

De opmerkelijke daling heeft alles te maken met de huidige terreurdreiging. De politie moet vooral extra waakzaam zijn en gevoelige punten bewaken. De agenten hebben daarom nog amper tijd om controles uit te voeren.

"Er is een verminderde aanwezigheid op het terrein", zegt woordvoerder Johan Berckmans in de krant. "Dat gaat onder andere ten koste van de controles op drugsbezit, zwartwerk in de horeca, en dergelijke."

De verhoging van de het dreigingsniveau zorgt met andere woorden voor minder blauw op straat, vooral dan omdat de vermoedelijke terroristen die eerder dit jaar zijn opgepakt in Brussel en Verviers het waarschijnlijk op de politie hadden gemunt. "We raden onze mensen af om een broodje te gaan kopen in uniform", zegt Frank Devos van de zone Montgomery in Le Soir. "We patrouilleren ook niet meer per fiets, nochtans een belangrijke succesfactor in onze nabijheidspolitiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni