Politie en jeugdwerkers kunnen bestaan 'jihad-sms'en' niet bevestigen

AB
© brusselnieuws.be
30/03/2016

Het raakt niet officieel bevestigd dat jongeren in Sint-Jans-Molenbeek in groten getale geronseld worden voor de heilige oorlog via sms’jes. Gemeenteraadslid Jamal Ikazban (PS) meldde maandag dat er opruiende berichten werden gestuurd naar jongeren in zijn gemeente. “De jeugdwerkers van de gemeente hebben een steekproef gedaan, niemand had een sms gekregen.”

Er lijkt geen golf van sms-berichten verspreid te zijn onder Molenbeekse jongeren om hen op te roepen om te strijden in de jihad. “Nadat ik ben ingelicht over die tekstberichten heb ik erover overlegd met de korpschef van onze politiezone en met jeugdwerkers. Geen van beiden kon het bestaan van die berichten bevestigen. Uiteraard blijven we waakzaam”, reageert burgemeester Françoise Schepmans (MR).

“Ongeveer 20 jeugdwerkers van de gemeente hebben een steekproef gehouden bij 150 à 200 jongeren. Zij zeiden allemaal dat ze geen sms hadden gekregen. Enkel Ikazban zegt dat de zoon van een vriend een sms heeft gekregen. Misschien bestaat er dus maar één sms”, klinkt het op het kabinet van schepen van Jeugd en Interculturele Dialoog Sarah Turine (Ecolo-Groen).

Bij integratiecentrum Foyer in Molenbeek is er ook geen bevestiging te vinden van die jihad-sms’en. “Ik zou het relativeren. Ze zijn zeker niet algemeen verspreid. Bij onze jongerenwerking was er niemand die een berichtje gekregen heeft”, zegt voorzitter Johan Leman. Volgens hem reageren jongeren bovendien zeker niet positief op de aanslagen in Brussel. “Ze hebben echt geen sympathie. Zij of hun familie hadden slachtoffer kunnen worden. In aanslagen zien ze geen uitkomst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni