BX Brussels c Sander de Wilde rgb 300dpi

Play for Succes werkt samen met BX Brussels

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
25/03/2015

De vzw Play for Succes (PfS) is een eerste samenwerking opgestart met een Brusselse sportclub. De ketjes van BX Brussels zitten volop in het testproject waarmee schoolwerk terug aantrekkelijk moet worden.

“We gebruiken de kracht van sport om jongeren te motiveren die uit de boot dreigen te vallen,” vertelt Pat Lauwerys (36), project manager bij PfS. “De leerlingen (tussen negen en veertien jaar, red.) hebben een moeilijk contact met het onderwijs en dat proberen wij te herstellen door hen er op een leuke, onbewuste manier mee te laten omgaan in een sportstadion.”

PfS werkt sinds 2010 samen met verschillende sportclubs om leercentra op te starten. Meestal zijn dat ploegen uit de eerste klasse van hun discipline, maar in Brussel is dat enigszins anders. Het project rond BX Brussels, met de familie Kompany als uithangbord en de ambitie om alle jongeren een kans te geven om te voetballen, past perfect binnen het plaatje. “We zijn met elkaar in contact gekomen via een gezamenlijke partner en zijn een paar weken geleden een pilootproject opgestart.”

“We benaderen verschillende vakken via de wereld van de sport. We vragen de jongeren bijvoorbeeld om een dreamteam samen te stellen en een transferbudget te beheren. Zonder het echt te beseffen, zijn ze zo met wiskunde bezig. Of ze worden journalist voor een dag en moeten een interview voorbereiden, dat ze later ook afnemen van Pierre Kompany. En zo zijn ze op een leuke manier met taal bezig.”

Studenten sportmanagement
Tien weken lang wordt elke woensdagnamiddag een drietal uur besteed aan het project. Het loopt volgens Lauwerys best goed en dat was eigenlijk niet zo evident. In Brussel werk je namelijk zowel in het Nederlands als in het Frans. “Het project is voor beide partijen leerrijk. We werken samen met studenten van de Vrije Universiteit Brussel die een postgraduaat Sportmanagement volgen. Zij hebben het programma aangepast en hebben ook een begeleidende rol.”

“Na tien weken gaan we een evaluatie maken en nagaan wat er verder moet gebeuren. In het najaar zullen we dan bepalen of er een vervolg komt. Of er een andere Brusselse club bij kan komen? Die kans zit er op termijn in, maar we willen stapsgewijs groeien en kwaliteitsvol blijven werken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni