Plannen voor Chiro-afdeling in Schaarbeek

SDS
© brusselnieuws.be
13/06/2014

Een werkgroep van Schaarbekenaars tekent onder impuls van de Brusselse Chiro plannen uit om een lokale Chiro-afdeling op te starten. "Schaarbeek is de enige grote Brusselse gemeente zonder Nederlandstalige jeugdbeweging."

Af en toe hangt op het hoofdkwartier van de jeugdbeweging Chiro in Brussel een ouder aan de lijn die voor zijn of haar kroost op zoek is naar een Nederlandstalige jeugdbeweging. “Ze bellen ons omdat er op internet geen te vinden is – omdat in hun gemeente geen afdeling bestaat”, zegt Ruben Brondeel, volwassenbegeleider van de Chiro in Oud-Molenbeek. “Het viel ons op dat die ouders vaak uit Schaarbeek bellen.”

Donderdagavond organiseerde Brondeel een infovergadering in het Schaarbeekse gemeenschapscentrum De Kriekelaar, en die lokte een twintigtal geïnteresseerden die mee hun schouders onder het plan willen zetten. Zij gaan de komende weken op zoek naar jeugdleiders, locaties en samenwerkingsverbanden.

“Waar de nieuwe groep juist gevestigd zal zijn, moeten de bewoners zelf beslissen”, zegt Brondeel. “In de buurt van het Josaphatpark zou kunnen, want daar is veel groen en ruimte en dat is altijd goed voor een jeugdbeweging. Maar het zou ook in de buurt van de Kriekelaar kunnen, of meer richting Sint-Joost, buurten waar misschien meer kinderen zouden kunnen meedoen.”

Want Brondeel benadrukt dat de chirogroep een afspiegeling wil zijn van de buurt, geen eiland van de blanke middenklasse. “Daar leveren we in Molenbeek ook veel inspanningen voor.”

Schaarbeek heeft tot nu toe geen enkele Nederlandstalige jeugdbeweging. “Nochtans zijn er twaalf Nederlandstalige lagere scholen”, stelt Brondeel vast. “Dat is toch een grote poel aan mogelijke kandidaten. Sommige Schaarbeekse kinderen gaan nu naar de scouts in Evere. Maar met het openbaar vervoer is dat toch al snel ruim een halfuur.”

Wie geïnteresseerd is om mee te helpen aan de oprichting van de Schaarbeekse Chiro, kan mailen naar chirobrussel@chiro.be of bellen naar 02- 505 00 80.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni