Plannen autoluw Jourdanplein voorgesteld

© brusselnieuws.be
13/01/2014

Meer plaats voor terrassen, waterpartijen en een nieuwe frituur. Het Jourdanplein in Etterbeek wacht al jaren op de beloofde opknapbeurt. Met de start van het openbaar onderzoek komt de heraanleg nu opnieuw een stapje dichterbij. Tegen 2016 zou de werf klaar moeten zijn.

De benedenkant van het Jourdanplein wordt helemaal autovrij. Cafés en restaurants zullen hun terrassen kunnen uitbreiden. Bomen en fonteintjes leggen een link met het Leopoldpark en verwijzen naar de historische Maalbeekvallei. De bekende frituur Maison Antoine krijgt een nieuw paviljoen dat beantwoordt aan alle vereisten op vlak van netheid en veiligheid.

Aan de bovenzijde komen laad- en loszones om de handelszaken te bevoorraden en enkele parkeerplaatsen voor korte duur. Autoverkeer blijft beperkt mogelijk richting Froissartstraat en Maalbeeklaan.

Aanvankelijk zou het Jourdanplein ook een ondergrondse parking krijgen, maar dat idee heeft men laten varen. "De handelaars vreesden een Flageyscenario", zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR), verwijzend naar de aanslepende werken op het bekende plein in buurgemeente Elsene. Volgens De Wolf is die vrees nochtans ongegrond. "De problemen met Flagey hadden te maken met het stormbekken, niet met de parking", klinkt het in La Dernière Heure.

Hoe dan ook zullen de meeste van de honderd parkeerplaatsen op het plein verdwijnen. Wie toch met de auto naar het plein wil, zal terecht kunnen in de ondergrondse parking langs de Maalbeeklaan. Die wordt openbaar gemaakt en krijgt een nieuwe toegang in het Jo Heynepark. Bovendien zullen de 27 parkeerplaatsen van Brulabo, het Brussels Laboratorium voor Scheikunde en Bacteriologie aan de rand van het Leopoldpark, 's avonds en in het weekend toegankelijk zijn.

De gemeente hoopt de heraanleg nu te realiseren tegen 2016. Eerstdaags begint het openbaar onderzoek dat moet leiden tot de nodige vergunningen. Maandagavond krijgen buurtbewoners en handelaars uitleg bij de plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni