'Planbureau zorgt voor te veel macht bij minister-president'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
29/10/2014

Groen kon de nieuwe ordonnantie inkijken voor de oprichting van een Brussels Planbureau. “Die zorgt voor een absolute machtsconcentratie bij minister-president Rudi Vervoort (PS),” zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete.

De Brusselse regering wil graag vooruit met de stad en is van plan om alle strategische diensten van de administraties samen te brengen in één Brussels Planbureau. Dat zal onder toezicht komen van minister-president Vervoort.

Het gaat om diensten van de adminstraties Ruimtelijke Ordening en Huisvesting, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling, de Grondregie, delen van de MIVB, Mobiel Brussel, Leefmilieu Brussel en een aantal observatoria. Het Brussels Planbureau zal analyseren, ontwikkelingsplannen maken, de bevolking sensibiliseren en wordt ook het secretariaat van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie.

Daarnaast richt de regering een operator op, in de schoot van de Maatschappij voor Verwerving van Vastgoed, die de plannen zal uitvoeren.

Arnaud Verstraete: “Je vraagt je af of de andere regeringsleden wel weten wat hier gaande is. Grote delen van hun administratie komen onder het toezicht van de minister-president. De ministers zullen alleen maar acte kunnen nemen van de beslissingen die het Brussels Planbureau neemt. Zo staat het tenminste in de ontwerpordonnantie die de regering in eerste lezing heeft goedgekeurd.”

Goede bedoelingen
Volgens Verstraete is de machtsconcentratie hiermee compleet. “Vervoort zal verantwoordelijk zijn voor het uittekenen van de stad voor de komende jaren. Het is op zich goed dat de regering eindelijk vooruitgang wil boeken, maar het risico bestaat dat er onder het mom van goede bedoelingen slechte beslissingen worden genomen.”

Verstraete maakt de vergelijking met de jaren 1950 en 1960 toen er met het Leopold II-viaduct en de ontwikkeling van de Noordwijk ook door enkelingen ondoordachte beslissingen zijn genomen waar Brussel nog altijd de sporen van draagt. “Ook toen waren de bedoelingen goed.”

Verstraete ziet verder hoe Vervoort sowieso al de belangrijkste territoriale bevoegdheden heeft: de Haven, Stadsontwikkeling, de Wijkcontracten, Toerisme, Citydev en het onteigeningsbeleid. “Daarbij komt dat het regeerakkoord komaf maakt met de Bijzondere Bestemmingsplannen. Vraag is of er nog voldoende inspraak zal zijn van de bevolking. Neem nu het plan voor de kanaalzone. Dat is zogezegd beslist, maar is nergens te vinden. Is dat normaal? Ik denk van niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni