C1404 pistolet original

Café: Pistolet Original

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
26/11/2013

De Joseph Stevensstraat is vele mensen bekend als de straat waar ze hun belastingbrief in de bus moeten droppen, of als de straat waar ooit het Volkshuis van Horta stond. Tegenover dat verdwenen Volkshuis opende niet zo lang geleden Pistolet Original.

Het zou oneerbiedig zijn om dit een broodjeszaak te noemen, want tegen een echte pistolet zeg je niet zomaar ‘broodje’. De pistolets die hier worden verkocht, worden gemaakt volgens een recept van bakker Yves Guns en hebben volgens de regels van de kunst een gleufje bovenaan.

De keuze aan beleg is zeer uitgebreid: grijze garnalen, gehakt met pickles, rosbief, bloempanch, witte pensen, plattekaas... ’s Morgens tot 11.00u en zondag de hele dag zijn er ook allerlei combinaties met ei mogelijk. Je kunt de broodjes meenemen of ter plaatse opeten aan een van de tafeltjes.

De vormgeving en het interieur zijn top. Tot de decorstukken behoren ook enkele oude houten kratten waar “Maison du Peuple” op staat. Zouden die ooit aan de overkant van de straat hebben gediend? Van het retrologo van Pistolet Original en de alomtegenwoordige rode kleur krijg je alleen maar meer honger. Het rood keert ook nog eens terug in het spuitwater van Spa, in de glazen flessen melk van Bonilac, de ‘tomate-crevettes’ die je naast je pistolet kunt bestellen of de kriek van de Anderlechtse brouwerij Cantillon.

Zowat alle producten en ingrediënten zijn dus Belgisch. Zo kun je hier ook terecht voor cuberdons, babelutten, Penny wafers, en... boules de Berlin. Alles met de B van België, zoals die ook prominent aanwezig is op de etiketten van het nieuwe bier Bertinchamps, gebrouwen in een gelijknamige oude hoeve in Gembloux. Als hommage aan de pistolet kan dit allemaal tellen.

Het enige obstakel is misschien toch de prijs. De goedkoopste – goedbelegde – pistolet kost 3,50 euro, waardoor iemand met een beetje trek toch al snel aan de prijs van een warme dagschotel zit.

open: 7/7, 8 > 18.00 (do: > 23.00)

02 880 80 98

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni