© Mustafa Er/I like Molenbeek

Pioniers Marokkaanse gemeenschap gevierd

LV
© brusselnieuws.be
21/11/2014

In Molenbeek zijn vrijdag leden van de eerste generatie Marokkaanse migranten in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde in het bijzijn van de Marokkaanse minister Anis Birou. Die kwam ook spreken over samenwerking en een oplossing voor Daarkom.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Marokkaanse migratie heeft Anis Birou, minister van Emigratie en Diaspora in de Marokkaanse regering, enkele migranten van de eerste generatie geëerd. Ze kregen een medaille en een oorkonde omdat ze zich bijzonder hebben ingezet voor hun gemeenschap en de gemeente Molenbeek.

De minister heeft zelf familie in Molenbeek. "Ik kom uit Berkane en daar is Molenbeek bekender dan Brussel", grapte hij. Het bilan van 50 migratie vindt hij overwegend positief. "Er zijn natuurlijk problemen maar over het algemeen heeft België zijn migrantengemeenschappen beter kunnen integreren dan veel andere landen", aldus Birou. "Wij zijn buren en vrienden, er zijn zelfs gemengde huwelijken."

In de toekomst kunnen we volgens hem nog meer verwachten van de Marokkaanse gemeenschap. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Marokkanen hun bloed gegeven, nadien lieten ze hun zweet bij de heropbouw, nu is de fase waarin zij bijdragen kunnen leveren met hun creativiteit."

Schepmans, Francken en Gatz
Eerder op de dag sprak Birou met burgemeester Françoise Schepmans (MR) over samenwerking. "De gemeente Molenbeek en mijn departement willen de lokale verenigingen, die zeer actief zijn, steunen met culturele projecten, maar vooral met het omkaderen van de jongeren. Wij moeten een antwoord bieden op hun aspiraties, in een wereld vol tegenstellingen en uitdagingen."

Minister Birou had in Brussel nog meer ontmoetingen. Zo sprak hij met kersvers federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die moest zich onlangs nog verantwoorden omdat hij eerder heeft gezegd dat de Marokkaanse gemeenschap volgens hem geen meerwaarde heeft voor onze samenleving. "Hij is daarop teruggekomen en ik was in elk geval tevreden na ons gesprek. Dat verliep in een positieve sfeer en ik voelde echt een wil om samen te werken op het vlak van migratie."

Tot slot stond ook een ontmoeting met Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op het programma, over Daarkom. De activiteiten van het veelbesproken Vlaams-Marokkaans huis aan de Wolvengracht liggen al een tijdje stil. "We willen snel een oplossing zoeken", aldus nog Birou. "Minister Gatz en ikzelf delen in elk geval dezelfde visie: Daarkom moet echt een ontmoetingsplaats zijn, waar culturele uitwisseling voor wederzijds begrip en verrijking zorgt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni