Picqué: 'Armen niet opsluiten in aparte wijken'

© brusselnieuws.be
26/01/2015

De gemeente Sint-Gillis zag het fiscaal inkomen van zijn inwoners de afgelopen vijf jaar met 17 procent omhoog gaan, terwijl de rest van Brussel armer werd. Dat zegt burgemeester Charles Picqué (PS). Verwijten dat hij gentrificatie in de hand werkt, vindt hij niet correct. "Verwachten ze dat we de armen opsluiten in aparte wijken?"

Picqué doet zijn uitspraken in een interview met Brussel Metropool, het vernieuwde maandblad van ondernemersorganisatie Beci.

Sint-Gillis, meldt Picqué, behoorde een aantal jaren geleden nog tot de armste van België, maar over een tijdsspanne van vijf jaar is het fiscaal inkomen uit de inkomens van zijn inwoners met 17 procent gestegen. “En dat terwijl die in het Brussels Gewest gemiddeld genomen gedaald zijn.”

Maar toch heeft de gemeente een kwetsbare financiële positie, nuanceert hij. “Want wij beschikken over minder fiscale bronnen dan andere gemeenten. Sint-Gillis beschikt wel over veel kantoren, maar die zijn overal ingenomen door overheidsinstanties en administraties, denk maar aan het Zuidstation en de gevangenis. Nochtans hebben wij hier dezelfde problemen als in het centrum van Brussel, waar Sint-Gillis uiteindelijk een verlenging van is.”

'Armen opsluiten in wijken'
Sommigen, werpt de interviewer Picqué voor de voeten, verwijten hem de ‘gentrificatie’ in Sint-Gillis te bevorderen, en betreuren de teloorgang van de volkswijken met veel arme inwoners.

Dat is een nostalgische visie op een verleden dat nochtans weinig idyllisch was, zegt Picqué. “Ze vergeten ook dat een grote stad permanent in beweging is. Wat verwachten deze ideologische criticasters? Dat we de armen opsluiten in aparte wijken? Dat zou pas echte uitsluiting zijn.”

De sociale vermenging is juist een rijkdom, zegt de burgemeester. “Als er een nieuwe bevolkingsgroep in een gemeente komt wonen, kan dat leiden tot nieuwe fiscale inkomsten die aan armere inwoners kunnen besteed worden, wat een harmonieuze sociale mix juist ten goede komt. Het is daardoor bijvoorbeeld dat we meer dan achthonderd woningen van onze gemeentelijke Grondregie aan zeer matige huurprijzen kunnen aanbieden, bovenop de sociale woningen. Bovendien blijft Sint-Gillis, zelfs als de bevolking verandert, een van de gemeenten in België met de hoogste sociale uitgaven per inwoner.”

“Zij die hier een complot van gentrificatie in zien, zou ik voorstellen om eens in onze gemeente te komen rondkuieren. Ik zou niet zeggen dat Sint-Gillis trendy is, maar gewoon levendig.”

‘Vlamingen weten niks van Brussel’
Picqué wacht ook af wat de nieuwe federale regering met Beliris van plan is.

“Als de regering, zoals ik vrees, een utilitaristische visie op Brussel aanneemt, zoals vroeger het geval was, dan heeft het Gewest veel te verliezen. Levenskwaliteit moet hand in hand gaan met de economische en internationale bestemming van Brussel. (…) In Wallonië, maar nog meer in Vlaanderen, weet men vaak niets over Brussel. Denk maar aan de busreisjes die de Vlaamse overheid organiseerde voor ambtenaren vanuit het CCN, omdat ze 500 meter verderop bij Thurn & Taxis gaan werken. Tegelijkertijd en paradoxaal genoeg komen Fransen hier massaal wonen omdat ze de levensstandaard zodanig waarderen!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni