Petitiekoorts slaat over naar westelijke Kleine Ring

© brusselnieuws.be
15/12/2014

Na petities tegen een ondergrondse parking in de Marollen en voor een autovrije Moutstraat, zijn er nu ook petities voor een betere openbare ruimte aan de Vlaamsepoort en de Ninoofsepoort.

Steeds meer Brusselaars uiten hun ongenoegen over hoe de lokale overheden omgaan met de openbare ruimte. In het zog van de brede protestbeweging tegen een parkeergarage onder het Vossenplein, was er al een petitie voor een autovrije Moutstraat. Die leefde vooral bij de verschillende scholen in die straat en was een initiatief van de leerlingenraden uit de straat.

Na de leerlingen komen nu ook de ouders op dreef. De ouderraad van het Maria-Boodschaplyceum startte recent een petitie om de verkeerssituatie rond de Vlaamsepoort te verbeteren. Ondanks de heraanleg van enkele jaren geleden is het er volgens de ouders onveilig, zeker voor kinderen.

"Er zijn geen veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers en de afstelling tussen de lichten voor auto's, voetgangers en trams is verwarrend", klinkt het. "Er zijn (te) veel autobestuurders die het verkeersreglement niet respecteren. Daardoor heerst er chaos op het kruispunt. Zo staan de zebrapaden vol met auto's op het moment dat het licht groen is voor voetgangers."

Ondertussen loopt ook al een gelijkaardige petitie voor de Ninoofsepoort, even verderop langs het kanaal. Ook hier is sprake van chaos en onveilige oversteekplaatsen. Daarnaast laat ook de openbare verlichting te wensen over en lopen fietspaden dood. "Elke dag riskeren fietsers en voetgangers, ook kinderen, hun leven om dit complexe kruispunt over te steken", klinkt het. De petitie dringt aan op snelle maatregelen, in afwachting van de reeds lang beloofde grondige heraanleg inclusief nieuw parkje.

Initiatiefnemers van de laatste petitie zijn ouders van kinderen die naar school gaan in de Klimpaal in Molenbeek. Beide (enkel Nederlandstalige) petities verzamelden op enkele dagen een goeie honderd handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni