Petitie voor skatepark in Schaarbeek

EVC
© brusselnieuws.be
07/07/2014

Schaarbekenaren hebben een petitie opgestart om een skatepark aan te leggen in de buurt van de Lambermontlaan. “In een sterk verstedelijkt gebied heeft de jeugd nood aan ruimte in open lucht om samen sportieve activiteiten te doen”, luidt het.

Schaarbeek is een van de grootste gemeenten van België (127.000 inwoners), waar bovendien meer dan één vierde van de bevolking onder de 20 jaar is, stellen de initiatiefnemers van de petitie vast. “Toch heeft Schaarbeek nog steeds geen skatepark, terwijl veel kleinere gemeenten zoals Kraainem (13.000 inwoners), Evere (37.000 inwoners), Sint-Lambrechts-Woluwe (51.000 inwoners) en Grimbergen (35.000 inwoners) er wel één hebben”.

De Schaarbekenaren stellen voor om een skatepark in Schaarbeek in te richten. “De gemeente heeft hiervoor verschillende geschikte locaties, bijvoorbeeld tussen de Lambermontlaan en het Crossing stadion, het Terdeltplein en het Jeruzalemplein (tegenover het zwembad Neptunium).”

“Skateboarding is een sport die precisie, kracht en evenwicht vereist en zo doorzettingsvermogen en scherpzinnigheid bevordert, en bovendien zeer populair is,” leest men in de petitie, die het gemeenschapscentrum De Kriekelaar ook op zijn Facebookpagina heeft geplaatst.

Skateparken gaan volgens de initiatiefnemers gepaard met significante dalingen in vandalisme, zwerfvuil en storend gedrag in de omliggende buurt.

De initiatiefnemers vragen de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt en de schepen van sport, Sait Köse (allebei FDF) om een studie te starten om de beste ligging van een skatepark te bepalen. De ondertekenaars van de petitie vragen om betrokken te zijn bij deze studie.

De petitie is tot nu toe ondertekend door 47 mensen.

Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Clerfayt, reageert voorzichtig positief. “Wij hebben de petitie nog niet ontvangen”, zegt Weber aan brusselnieuws.be. "Op zich hou ik ervan dat jongeren met voorstellen op de proppen komen. Een skatebordpark is een goed idee, maar we gaan wel een kosten-batenanalyse moeten maken. Wegen de voordelen op tegen de nadelen, zoals lawaaiproblemen voor de buurtbewoners en mogelijke verkeersproblemen. En dan is er nog de vraag van de kostprijs.”

“Het plein aan het Neptuniumzwembad lijkt me niet aangewezen. Een inplanting naast het stadion van Crossing Schaarbeek ter hoogte van het Jeugdpark zou eventueel wel kunnen”, aldus Weber.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni